• 2

Počećete da stavljate biber na bukvalno sve kada vidite koliko je zaista lekovit - ali samo ako ga kupujete u ovom obliku

U svetu postoji preko dve hiljade vrsta bibera, a jedan od najzdravijih je crni biber koji često konzumiramo

  • 2

Najpopularnije sorte su crni, beli, zeleni i crveni biber. Crni biber bismo trebali da koristimo svakodnevno zbog njegovog lekovitog dejstva na celo telo, a noričito na stomak, creva i želudac.

7 vitalnih organa bez kojih možemo da živimo potpuno normalno

Šta se stvarno desi kada progutate žvaku i da li se zalepi za želudac ?

Imao je jezive bolove u stomaku, a kada su ga otvorili - videli su nešto što je zabeleženo samo 2 puta u istoriji čovečanstva

Prema mišljenju eksperata za alternativnu medicinu, crni biber ima najviše lekovitih svojstava, a dobija se jednostavnim sušenjem zelenog bibera na suncu. Potiče iz Indije, a u Grčkoj se godinama koristio kao novac. Bogatstvo za vreme Rimskog carstva merilo se zalihama bibera.

Crni biber je odličan izvor mangana, gvožđa i vitamina K. Podstiče apetit, varenje, eliminiše bakterije u želucu i pozitivno utiče na zdravlje creva. Sprečava nadimanje stomaka i nastanak gasova, a pored toga podstiče lučenje hlorovodonične kiseline u želucu koja je potrebna za varenje proteina i drugih sastojaka hrane.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Biber podstiče znojenje i izlučivanje urina, a osobe sa viškom kilograma trebale bi češće da ga jedu jer ubrzava metabolizam i sagorevanje kalorija.

Kada ste prehlađeni, odličan napitak je crni biber u kombinaciji sa kuvanim crnim vinom. Ukoliko napravite čaj od bibera u kombinaciji sa nekim lekovitim biljem, dobićete odličan lek protiv kašlja. Uz pomoć crnog bibera možete smanjiti nivo holesterola u krvi i tako smanjiti rizik od srčanih oboljenja, kardiovaskularnih oboljenja, kao i oboljenja jetre. Koristi se i u kozmetičkim preparatima jer je odličan u eliminaciji peruti, a u pilinzima je odličan eliminator celulita. Ukoliko nekoliko puta nedeljno isperete usta s malo vode, soli i bibera, sprečićete bolesti desni i zubobolje.

Foto-ilustracijaa: pixabay.com

Biber ima brojna lekovita dejstva, a ukoliko volite ovaj začin najbolje je da ga kupujete u zrnu i da ga meljete kući jer ćete tako sačuvati njegov pravi ukus, piše klix.ba. Čuvajte ga na zatvorenom, tamnom i suvom mestu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Diki

    Ne kaze se za dzaba:"Hoces da ti ga zabiberim".☺

  • Varosanka

    Najjeftiniji medikament.super

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima