≫ 

Koja kobasica je najnezdravija: Pileća, hot dog ili svinjska?

Ako odlučite da jedete mesne proizvode koji su manje štetni, birajte one sa manje natrijuma i bez nitrata

  • 2

Ocenjivanje najzdravijeg tipa mesa u obrađenom obliku je slično kao rangiranje sladoleda. Zato je većina nutricionista na tu temu rekla: "Nijedan od tih tipova nije zdrav". Svi ti proizvodi sadrže velike količine natrijuma, a većina njih obično sadrži i nitrate koji povećavaju rizik za dobijanje raka.

Trik od 5 sekundi za brzinsko podmlađivanje kože koji moraju da isprobaju sve žene iznad 40 godina

Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije iz 2015. godine, "viršle, slanina, suhomesnati proizvodi i ostalo obrađeno meso povećavaju rizik od dobijanja raka debelog creva, želuca i drugih karcinoma, a crveno meso doprinosi i drugim bolestima.

Među obiljem mesa koje može biti pakovano i u prirodna, životinjska creva, postoje suhomenati proizvodi koji nisu štetni po zdravlje kao neki drugi. Ako odlučite da jedete mesne proizvode koji su manje štetni, birajte one sa manje natrijuma i bez nitrata.

Ovde je spisak koliko je koja kobasica nezdrava i zbog čega:

1. Pileća i ćureća kobasica u crevu

- Pileća i ćureća kobasica u crevu mogu biti zdrav izbor dokle god su bez nitrata! - kaže dijetetičar Sara Mirkin.

Po svemu sudeći, dok svinjska kobasica ima od 290 do 455 kalorija i 23 do 38 grama mast po komadi, ćureća i pileća kobasica imaju od 140 do 160 kalorija i 7 do 10 grama masti za istu količinu.

Foto: Pixabay.com / Ćureća i pileća kobasica imaju od 140 do 160 kalorija i 7 do 10 grama masti po porciji

2. Krvavice

Krvavice se obično nazivaju crnim pudingom, a punjene su krvlju životinja koja se kuva ili suši, pa onda pomeša sa punjenjem od mesa dok ne postane dovoljno debela da se stvrdne kada se ohladi. Iako to zvuči kao nešto što bi trebalo da bude otrovno, ustvari nije nezdravo. U 2016. godini "Muscle Foods" je čak tvrdio da se pored kelja, brokolija i spanaća nalazi kao "superfood" na listi najbolje hrane na svetu jer je puna mineralima poput cinka i gvožđa.

Foto: Pixabay.com / "Muscle Foods" tvrdi da se pored kelja, brokolija i spanaća, krvavice nalaze na listi najbolje hrane

3. Kolbasa

Kolbasa je poznata kao poljska kobasica, ona se obično sastoji od svinjetine ili kombinacije govedine i svinjetine. Ipak, iznenađujuće, pojedinačni komad koji ima oko 85 grama ima skoro istu količinu kalorija kao pileća kobasica. Razlika je u tome što ima skoro dvostruko više masti (približno 15 grama).

Foto: Pixabay.com / Kolbasa koja ima oko 85 grama ima isto kalorija koliko i pileća kobasica

5. Hot Dog viršla

Dobar, kultni, američki hot dog je poslednja vrsta mesa na ovoj listi koja nije nutricionistički toliko nezdrava. Jedan hot dog ima samo 150 kalorija i istu količinu natrijuma kao i kolbasa (skoro 600 miligrama), ima oko 3 grama masti po porciji i nema mnogo proteina (samo 10 grama).

Foto: Pixabay.com / Jedan hot dog ima samo 150 kalorija i oko 3 grama masti

6. Čorizo

Ako ste ikad čitali sastojke koje sadrži čorizo, onda možete da pretpostavite koliko je nezdrav.  Prema časpisu "Livestrong" čorizo je pun masti, a pod tim se misli stvarno pun (ima čak 38,2 grama po porciji). To znači da vam jedna porcija obezbeđuje više od pola preporučenog dnevnog unosa masti.

Foto: Pixabay.com / Čorizo je jedna od najnezdravijih kobasica na svetu, ima 38.2 grama masti

7. Bratvurst ili svinjska italijanska kobasica

Važno je napomenuti da se većina bratvurst kobasica sastoji od svinjetine i teletine, što ih čini sličnim svinjskim kobasicama. Glavna razlika je u tome što je jedna po poreklu iz Nemačke, a druga je iz Italije. Od loših svojstava one imaju skoro 400 kalorija po porciji i 35 grama masti. Jedna porcija sadrži skoro 1.000 grama natrijuma. Ono što je dobro u ovoj vrsti kobasica je to što imaju približno 16 grama proteina.

Foto: Pixabay.com / Većina bratvurst kobasica se sastoji od svinjetine i teletine

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj sport vodi u SMRT

(Telegraf.rs / Izvor: melmagazine.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA