Manuka med je najskuplji na svetu: 500 grama košta 16.000 dinara, a razlog za to je samo jedan (VIDEO)

Ovaj med je neprocenjivo vredan što pokazuje činjenica da postoji mnogo njegovih "lažnih" varijanti širom sveta

  • 7

Manuka med se dobija od cvetova biljke manuke (Leptosperum scoparium), preciznije grma koji raste na Novom Zelandu, a smatra se najzdravijim medom na svetu. Jedan od glavnih zdravih sastojaka, po kom je ovaj med tako poseban i koji mu diže cenu je metilglioksal (MGO), supstanca snažnog antibakterijskog dejstva koja je zapravo nuspojava pčelinje proizvodnje meda.

Ananas je jedino voće koje ne sadrži pesticide, a njegovo dejstvo za zdravlje je zakon

Napravljeno je čak i istraživanje o količini MGO-a u medu, nemački naučnici su uporedili šest uzoraka i zaključili da najbolji Manuka med sadrži od 38 do 761 mg/kg, dok običan ima do 5 mg/kg.

Foto: Pixabay.com

Što više MGO-a med sadrži, to ga čini skupljm. Na primer, onaj sa 100 mg/kg košta oko 6.000 dinara, dok se cena meda sa 500 mg/kg metilglioksala penje do preko 16.000 dinara za pola kilograma. Razlika u količini spomenutog aktivnog sastojka zavisi od sezone i tačnog porekla. Najbolji je onaj sa divljih, nekultivisanih područja Novog Zelanda.

U "Evropskom časopisu za kliničku mikrobiologiju i infektivne bolesti" 2010. godine je objavljena studija u kojoj su otkriveni rezultati istraživanja uticaja Manuka meda na zdravlje. Naučnici su otkrili da je ovaj med u stanju da ubije sve patogene (mikroorganizme koji izazivaju bolest) sa kojima su ga testirali. Za razliku od uticaja antibiotika, kod ovog meda testirani patogeni nisu bili u stanju da naprave otpornost na MGO.

Foto: Pixabay.com

Novozelandske vlasti upozoravaju da se na tržištu nalazi puno "lažnog" manuka meda i da bi ga uvek trebalo kupovati samo od sertifikovanih proizvođača. Pravi Manuka med nosi oznaku UMF (Unique Manuka Factor) što u prevodu znači "jedinstveni manuka faktor". Uz tu oznaku stoji i broj, a što je taj broj veći, veći je i kvalitet meda, odnosno on sadrži veće koncetracije MGO-a.

(Telegraf.rs / Izvor: awarenessact.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PČELAR Zoran Ostojić

    28. avgust 2018 | 23:17

    Tegla DOMAĆEG MEDA i bočica propolisa 1200 dinara i dobijate isti efekat, čak i bolji jer jedete med sa teritorije gde živite i vaše telo stvara enzime za razgradjivanje tvari iz meda i propolisa a za manuku misam baš siguran može samo da protrči kroz organizam i nema efekta KUPUJTE SRPSKI MED.

  • Dačo

    28. avgust 2018 | 17:38

    Pa dajte te biljke da donesemo pa da ih sadimo

  • Srbin

    28. avgust 2018 | 17:33

    Gde ima da uzmem odmah 2 kg da se nadje u nevolji?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA