• 2

5 znakova koji otkrivaju da je lubenica koju ste kupili otrovna

Septembar nas asocira na one kasne i najslađe lubenice

  • 2

Postoji par trikova koji mogu da vam pomognu da odaberete najslađu lubenicu u piljari, zasladite ove poslednje dane leta i izbegnete otrovno voće koje može da vas dovede u nevolju.

Povoljno utiče na erekciju: Ovaj deo lubenice služi kao prirodna Vijagra (RECEPT)

Na Internetu smo pronašli brojen trikove, a ove smo izdvojili kao one koji su se pokazali najmerodavniji. Imajte na umu neki od njih kada krenete po lubenicu kako biste bili sigurni da ste izabrali onu najzdraviju.

Žuti obod oko srca lubenice ukazuje na visok sadržaj nitrata

Ovako ne izgleda zdrava lubenica. Foto: Pixabay.com

Nitrogen je veoma važan element za rast i razvoj biljaka. Odgajivači često preteruju sa ovim sastojkom kako bi njihove lubenice dostigle veliku težinu za kratko vreme. Kupac može da se otruje ukoliko pojede ovakvu lubenicu, pa zato obratite pažnju kada sečete lubenicu kakve je boje kora.

Proverite da li lubenica ima neke rupice

Neki ljudi veruju da su rupice na kori pre znak da su je grickali insekti nego li rupa od igle kojom je ubrizgan nitrat. Čak i ako izgleda dobro unutra, “meso” može da bude pokvareno jer je oštećeno zbog rupe.

Nemojte da jedete lubenicu čije je srce šuplje

Oštećena pulpa lubenice je znak da je voće prezrelo ili da sadrži velike količine hormona. Prezrela lubenica može da bude malo gorka, dok ona sa previše hormona može da izazove trovanje.

Stavite komadić pulpe u vodu pre nego je pojedete

KOmadić lubenice stavite u vodu i uradite kratku proveru koliko je ona zdrava. Foto: Pixabay.com

Koncentraciju nitrata proverite tako što ćete staviti komadić srca u vodu na sobnoj temperaturi. Ako je voće opasno, voda će da poprimi roze boju. Bolje je da bacite ovo voće i ne jedete ga.

Lubenica ne treba da bude lagana kada je podignete

Prava i zdrava lubenica treba da bude teška i čvrsta na dodir.

Zrela lubenica ima sjajnu, nežnu koru bez bilo kakvih oštećenja. Nemojte da se bojite malih plitkih rupica na kori koje ne dolaze do mesa. Potražite male bež ožiljke jer se veruje da njih prave pčele, a one biraju samo najslađe lubenice. Predeo oko peteljke i dno trebaju da budu sasušeni, a izbegavajte da kupujete lubenice koje su unapred isečene.

(Telegraf.rs/brightside.me)

Komentari

  • Jeretik

    U zadnjih par godina lubenice su katastrofa . Naletio sam na svaku od ovih , i jos gorih , fuj . Dinje su zakon - "Cerovaca " .

  • Zorica

    Hvala što sad nešto znam o lubenici

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima