≫ 

Ako vaša šminka i sredstva za negu kože sadrže ove hemikalije - mogu da izazovu neplodnost i rak dojke

Najčešći sastojci u kozmetici su povezani sa velikim oscilacijama hormona estrogena i progesterona

  • 0

Proizvodi za šminkanje i negu kože sadrže koktel hemikalija koje mogu izazvati neplodnost i rak dojke. Ove hemikalije uključuju parabene i BPA, koji se smatraju "polnim bendovima" zbog kojih se podstiče rast "muške dojke". Posle analize više od 100 žena, američki naučnici su otkrili da proizvodi koji sadrže ove hemikalije, u urinu proizvode abnormalne količine estrogena i progesterona (reproduktivnih hormona).

12 najboljih trikova kako da istog trenutka prepoznate lažni nakit (VIDEO)

Prekomerni estrogen je povezan sa fibroidima i sindromom policističnih jajnika, dok premalo sprečava sazrevanje jajašaca. Previše progesterona je povezano sa oboljenjem od raka dojke. Prethodna istraživanja sugerišu da parabeni, koji se koriste kao konzervansi u kozmetici, emituju estrogen i mogu izazvati rak, dok se bisfenol A (BPA), koji se dodaje parfimskim mirisima da bi trajali duže, vezuje za neplodnost.

Istraživači su analizirali uzorke urina 143 zdravih žena, od kojih su sve bile u predmenopauzi i nisu uzimale kontraceptivne pilule.

Prekomerni estrogen je povezan sa fibroidima i sindromom policističnih jajnika Foto: Pixabay.com

- Ova studija je prva koja ispituje mešavine hemikalija koje se široko koriste u proizvodima za ličnu higijenu, a koje utiču na hormone u zdravim ženama u reproduktivnom dobu. - rekla je autor istraživanja dr Ana Polok.

Svaka žena je dala između tri i pet uzoraka urina tokom dva menstrualna ciklusa. Oni su testirani na hemikalije BPA, parabene, hlorofenole i benzofenone. Hlorfenoli se koriste kao konzervansi u kozmetici i povezani su sa aknama, oštećenjima jetre i karcinomom.

Benzofenoni se dodaju proizvodima kao što su balzam za usne i lak za nokte, kako bi ih zaštitili od UV zračenja. Oni sprečavaju da proizvodi poput sapuna izgube boju i miris. Studije su povezale benzofenone sa rakom i neplodnošću.

Hlorfenoli se koriste kao konzervansi u kozmetici i povezani su sa aknama Foto: Pixabay.com

Od svih učesnika uzeti su uzorci krvi kako bi se odredili nivoi hormona - estrogena, progesterona, FSH i LH.

FSH stimuliše jajašce da raste u jajnicima, dok LH izaziva otpuštanje jajašceta. Estrogen zaustavlja proizvodnju FSH, tako da samo jedno jajašce sazreva po ciklusu, a stimuliše i proizvodnju LH.

Rezultati govore da izlaganje ovim hemikalijama povećava nivoe estrogena i progesterona kod žena. One sa višim nivoom hlorofenola u urinu proizvode više estrogena i FSH, dok parabeni i BPA povećavaju progesteron.

Rezultati govore da izlaganje ovim hemikalijama povećava nivoe estrogena i progesterona Foto: Pixabay.com

Previše ovih hemikalija je povezano sa dominacijom estrogena , što može dovesti do ne-kancerogenog rasta u materici i policističnih jajnika. Hlorofenoli su povezani sa smanjenom proizvodnjom estrogena, FSH i LH. Nizak nivo FSH sugeriše da žena ne proizvodi jajašca, dok smanjeni LH može biti znak policističnih jajnika.

- Ono što bi trebalo da naučimo iz ove studije jeste da ćemo možda morati da budemo pažljivi u vezi sa hemikalijama koje se nalaze u proizvodima za negu lepote i ličnu higijenu. - kaže dr Polok.

- Imamo rane naznake da hemikalije kao što su parabeni mogu povećati nivoe estrogena. Ako se ovaj zaključak potvrdi dodatnim istraživanjem, to bi moglo imati implikacije da neke bolesti zavise od estrogena, kao što je rak dojke. - kaže dr Polok.

Hemikalije kao što su parabeni mogu povećati šanse za dobijanje raka ili neke druge bolesti Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA