Čist otrov! Nikako ne kupujte hranu sa ovim oznakama na etiketama

Postoje namirnice koje vas jačaju, a postoje i one koje pomažu da se brže razbolite, zato je važno da uvek pročitate ono što piše na etiketama

  • 0

Najbolji način da zaštitite i ojačate svoje telo je da budete sigurni da je pravilno nahranjeno. Da biste to uradili, morate znati šta bi trebalo da izbegavate da jedete! Postoje namirnice koje vas jačaju, a postoje i one koje pomažu da se brže razbolite. Hrana vam je svakako potrebna, jer je neizbežno gorivo za organizam. Već je naučno dokazano da izbegavanje hrane može izazvati brojne mentalne i fizičke bolesti. Sigurno je da se nikako ne možete odreći hrane, zato je važno da birate onu koja čini dobro za vaše telo.

10 najsmrtonosnijih namirnica koje jedemo svaki dan, a ne bismo smeli ni da ih pomirišemo

Nikako ne kupujte hranu sa ovim oznakama na etiketama:

1. Bez masti 

Dugo vremena se mast smatrala čistim zlom, ali poslednja istraživanja su dokazala da masti nisu neprijatelji. Ipak, mnogi ljudi i dalje kupuju hranu sa niskim sadržajem masti. Problem sa hranom bez masti je što proizvođači moraju da nadomeste gubitak ukusa koji se gubi sa nedostatkom masti. Često se zbog toga dodaju veće količine šećera i soli.

Dugo vremena se mast smatrala čistim zlom, ali poslednja istraživanja su dokazala da masti nisu neprijatelji. Foto: Pixabay.com

2. Visoko fruktozni kukuruzni sirup

Kontroverzni sastojak, visoko fruktozni kukuruzni sirup je alternativa za pravi šećer. Postoji nekoliko studija koje ukazuju na to da ljudsko telo različito metabolizuje visoko fruktozni kukuruzni sirup od drugih jednostavnih šećera, što izaziva negativne efekte na zdravlje. Međutim, službeni stav "FDA-e" je da se ne može utvrditi da li postoji razlika u sigurnosti. Dodatni šećeri iz bilo kog izvora se moraju ograničiti, što uključuje i šećerni sirup od kukuruza koji je bogat  fruktozom, a često se nalazi u bezalkoholnim pićima, žitaricama za doručak i sosovima.

Kontroverzni sastojak, visoko fruktozni kukuruzni sirup je alternativa za pravi šećer. Foto: Pixabay.com

3. Bez holesterola

Pakovanje hrane je često dizajnirano tako da prevari potrošače tokom kupovine proizvoda, često se pretpostavlja da ljudi veruju da je to "zdraviji" izbor. Označavanje prehrambenih proizvoda sa naznakom "bez holesterola" može biti marketinška taktika i zapravo nema pravu vrednost. Holesterol se nalazi samo u životinjskim proizvodima.

To znači da meso, mleko, jaja, puter i slično moraju da sadrže holesterol i bilo bi nemoguće da su proizvedeni bez njega. Isto tako, to znači da proizvodi bez životinjskog porekla kao što su povrće, voće, ulje i žitarice prirodno ne sadrže holesterol. Da li ste ikada videli šargarepu sa oznakom  "bez holesterola"? Nemoguće je da voće i povrće sadrži holesterol.

Označavanje prehrambenih proizvoda sa naznakom "bez holesterola" može biti marketinška taktika Foto: Pixabay.com

4. "Direktno iz prirode" ili "sa pašnjaka"

Natpisi "direktno iz prirode" ili "sa pašnjaka" nemaju nikakvo značenje, jer to podrazumeva da pilići moraju biti napolju svakog dana i imati prostor za kretanje, ali ne postoji standard za etiketiranje. Ako želite "pravu" prirodnu hranu sa pašnjaka onda je nemojte tražiti u supermarketima, već u selima.

Natpisi "direktno iz prirode" ili "sa pašnjaka" nemaju nikakvo značenje Foto: Pixabay.com

5. Hrana bez šećera, šećerni alkohol

Hrana bez šećera sadrži šećerne alkohole umesto jednostavnih šećera kao što su sorbitol, manitol i ksilitol. Šećerni alkoholi su dizajnirani da budu slatki, ali se ne apsorbuju, što znači da osetite slatkoću, ali ne apsorbujete kalorije. Međutim, zato što nisu napravljeni da se apsorbuju, šećerni alkoholi mogu izazvati dijareju. Ako morate da jedete hranu bez šećera zbog zdravstvenog stanja, jedite je umereno (i prema preporučenim granicama). Ako ne morate da jedete hranu bez šećera, preskočite je.

Hrana bez šećera sadrži šećerne alkohole umesto jednostavnih šećera kao što su sorbitol, manitol i ksilitol Foto: Pixabay.com

6. "Prirodna" hrana

Unos hrane koja je prirodna umesto da je obrađena je uvek odlična ideja, ali ljudi moraju biti kritični prema etiketama hrane koji tvrde da je hrana "prirodna". Malo je vladinih propisa za korišćenje ovog termina, uprkos istraživanju iz izveštaja koji pokazuje da 62 odsto potrošača traži hranu sa "prirodnom" etiketom. Ljudi često veruju da "prirodno" znači da je hrana bez pesticida, antibiotika i aditiva, ali nema garancije da je ta hrana zapravo takva jer to nije regulisano propisima. Kupovina prirodnih namirnica je dobra stvar, ali obavezno pročitajte etiketu da biste videli da li je stvarno prirodna.

Ljudi često veruju da "prirodno" znači da je hrana bez pesticida, antibiotika i aditiva Foto: Pixabay.com

7. Bez dodatih šećera

Postoji velika razlika između "bez dodatih šećera" i "nizak sadržaj šećera". Dobro je kada prehrambeni proizvod nema dodatni šećer, međutim, to ne znači da ima malu količinu šećera. Hrana poput voća, mleka i povrća već prirodno sadrži šećer (nešto više od drugih). Ako pijete voćni sok, definitivno želite da kupite verziju "bez šećera", ali voćni sok je već pun šećera. Oznaka "bez šećera" je dobra stvar, ali samo ako je ne koristite kao procenu za količinu šećera.

Postoji velika razlika između "bez dodatih šećera" i "nizak sadržaj šećera" Foto: Pixabay.com

8. Natrijum - različita lica soli

Ako pokušavate da smanjite potrošnju soli, etikete za hranu vas mogu prevariti jer postoji mnogo varijacija natrijuma i soli. Sastojci poput mononatrijuma glutamata (MSG), morske soli, natrijum citrata, košer soli i dinatrijevog inozinata sadrže natrijum. Najbolji način da se utvrdi sadržaj natrijuma je da se pogleda nutriciona etiketa i provere miligrami i procenti natrijuma.

Ako pokušavate da smanjite potrošnju soli, etikete za hranu vas mogu prevariti jer postoji mnogo varijacija natrijuma i soli Foto: Pixabay.com

Šećer- različita lica soli

Postoji desetine različitih vrsta šećera koji se mogu navesti na etiketi za hranu. Glavni krivci su saharoza (tablični šećer) i visoko fruktozni kukuruzni sirup. Međutim, šećer se može naći i na drugim sastojcima kao što su ječam, maltodekstrin, galaktoza, melasa, nektar agave, med, sirup od javora, dekstroza, sirup od kukuruza i maltoza. Ako želite da smanjite potrošnju šećera, obavezno proverite sve vrste šećera koje možete pronaći i zapamtite da su prirodni šećeri obični šećeri.

Postoji desetine različitih vrsta šećera koji se mogu navesti na etiketi za hranu Foto: Pixabay.com

9. Za detoksikaciju organizma

Dobra vest je da telo ima sposobnost da se prirodno detoksikuje (to je deo onog što rade bubrezi i jetra). Možete kupiti prirodnu hranu (kao što su jaja, riba, tamno zeleno, listnato povrće i citrusi) koji vam pomažu u podizanju mehanizama za detoksikaciju tela, tako što obezbeđuju esencijalne nutrijente. Loša vest je da većina proizvoda označenih kao "detoks" neće učiniti ništa za vaše telo. Ideja da možete pročistiti telo ili oterati toksine je totalna prevara. Ako se nešto reklamira kao "za detoksikaciju" ili "za čišćenje", nemojte ga kupovati.

Većina proizvoda označenih kao "detoks" neće učiniti ništa za vaše telo Foto: Pixabay.com

10. Trans masti

Trans masti su pokazale da doprinose lošem zdravlju do tačke u kojoj je "FDA" učinila obaveznim da proizvođači izbegavaju upotrebu delimično hidrogenizovanih ulja (PHOs), primarnog izvora trans masnih supstanci. "FDA" tvrdi da će uklanjanje "PHO" sprečiti hiljade srčanih napada i smrtnih slučajeva svake godine. Najbolje je da se uverite da vaša hrana ne sadrži nikakve trans masti.

Najbolje je da se uverite da vaša hrana ne sadrži nikakve trans mast Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA