≫ 

Napokon otkriven uzrok pojave policističnih jajnika koji su najveći krivac neplodnosti kod žena

Ukoliko ste u reproduktivnim godinama, nikako ne želite da imate policistične jajnike

  • 0

Ukoliko želite da imate decu, policistični jajnici mogu da budu prava noćna mora i da vas u tome sprečavaju jer negativno utiču na plodnost tako što izazivaju duge i neredovne menstrualne cikluse.

6 opakih bolesti koje mogu da izazovu ulošci i tamponi

Uzrok tome je povećana količina androgenog muškog hormona. Jajnici ne otpuštaju redovno jajne ćelije jer dolazi do smanjene prouzvodnje njihovih izlučevina. Neredovni menstrualni ciklusi, ciste na jajnicima, visok nivo muškog hormona testosterona i poteškoće u regulaciji šećera su tipični simptomi policističnih jajnika. Sve do skoro uzrok pojave ovog sindroma bio je nepoznat.

Žene koje pate od sindroma policističnih jajnika imaju poteškoće da ostanu u drugom stanju. Foto: Pixabay.com

Kako je jedna od 10 žena pogođena ovim sindromom, tri četvrtine žena koje imaju ovaj sindrom imaju poteškoća da ostanu trudne. Pablo Đakobini i njegove kolege sa Francuskog nacionalnog instituta za zdravlje i medicinu došli su do saznanja da mnoge žene koje imaju policistične jajnike imaju oko 30 odsto viši nivo anti-Mulerianovih hormona nego što je to normalno.

Sindrom je nasledan pa su oni zaključili da se prenosi sa generacije na generaciju. U eksperimentu naučnici su posmatrali ženke miševa koje su imale ciste na jajnicima. Ubrizgan im je lek cetroreliks koji je doveo do značajnog smanjenja cisti. Sledeći korak zatim je da se izbore za istraživanje i ispitivanje na ženama.

mnoge žene iamju neredovne i veoma bolne cikluse samo zbog policističnih jajnika. Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Upotreba ovog leka trebalo bi da smanji pojavu cisti i da značajno poveća mogućnost ovim ženama da ostanu u drugom stanju. Prema rečima stručnjaka žene koje pate od ovog sindroma imaju mogućnost da lakše ostanu trudne u kasnim tridesetim i četrdesetim godinama života. Kod muškaraca se nivo anti-Mulerianovih hormona smanjuje s godinama. To kod njih izaziva smanjenje plodnosti, dok kod žena smanjenje dovodi do normalizacije plodnosti.

(Telegraf.rs/apost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA