Ne kupujte ga više, domaći je bolji: Evo kako da napravite domaći vitamin C (RECEPT)

Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina za funkciju organizma, a ujedno je i jedini vitamin koji ne može da izazove hipervitaminozu

  • 0

Vrednost vitamina C kao izuzetno korisnog sredstva u prevenciji i lečenju mnogih bolesti je odavno poznata. On je najjači antioksidans među vitaminima koji mogu da se tope u vodi. Osim što jača otpornost organizma na virusne i baterijske infekcije, jeluje protiv alergija, bolesti disajnih puteva i niza drugih oboljenja.

Baš svi prave ovu grešku kad spremaju jaja, a ona čini da se naglo gojite

Vitamin C, igra značajnu ulogu u stvaranju kolagena, proteina neophodnog za regeneraciju tkiva, krvnih sudova, kostiju,  zuba i za zdrav i mladolik izgled kože. Umesto da koristite suplemente koje možete kupiti u apotekama, možete ga napraviti sami i to potpuno prirodno.

Vitamin C igra značajnu ulogu u stvaranju kolagena Foto: Pixabay.com

Domaći vitamin C – recept

Za ovaj recept vam trebaju razni citrusi: limun, pomorandža, limeta, mandarina....

Najbolje je kupiti organske ili nabaviti domaće koji nisu prskani, jer vam za ovaj recept treba njihova kora. Nakon što pojedete ili iscedite citruse, operite i iseckajte koru svih voćki, stavite je široko raspoređenu na čistu tkaninu ili tacnu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi da postane suva i hrskava.

Zatim tu suvu koru stavite u blender i izmiksujte u prah, stavite citrusni prah u posudu koja en propušta vazduh  i držite na suhom i hladnom mestu.

Kora citrusa sadrži visoke doze vitamina C Foto: Pixabay.com

Upotreba: 

Kora citrusa sadrži visoke doze vitamina C, 100 g kore daje oko 130 mg vitamina C. Sam plod pomorandže daje samo 71 mg na 100 g voća. Uz to kora je prepuna enzima i fitonutrijenata. Uzimajte bar jednu kašičicu dnevno, jednostavno je dodajte u kaše, supe, salate, sokove, deserte…

Jedna kašičica će vas opskrbiti kompleksom vitamina C, uključujući naringin, rutin, hesperidin i sa ostalim bioflavonoidima u količini koja je vašem telu potrebna za jedan dan.

Jedna kašičica će vas opskrbiti kompleksom vitamina C, uključujući naringin, rutin, hesperidin i bioflavonoide Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: atma.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA