Sve više žena odlučuje se na porođaj kod kuće iako je rizik od komplikacija veliki

Porođaj kod kuće može da bude opasan i po majku i po bebu

  • 0

Iako je opasnost od porođaja daleko veća ukoliko se on obavlja kod kuće, sve je veći broj žena koje se odlučuju upravo na ovakav potez, što iz kulturoloških razloga, što zbog nepoverenja u zdravstvene radnike.

Porodila se sestra Kejt Midlton: Pipa i njen muž su postali roditelji preslatkog dečaka

Žene u pojedinim delovima sveta, kako zbog udaljenosti zdravstvenih ustanova tako i zbog određenih kulturoloških razloga, rađaju decu kod kuće umesto da odlaze u bolnicu, što dovodi do realne opasnosti od nastanka brojnih komplikacija tokom i nakon porođaja.

Zbog loše nege i nedostatka pažnje u bolnici, sve više žena odlučuje se na porođaj kod kuće. Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Do sada je bilo uvreženo mišljenje da trudnice koje se odlučuju na planiranje porodice bez zdravstvenih komplikacija odlaze do najbliže zdravstvene ustanove kako bi se porodile, ali istraživanja ukazuju na to da raste broj onih koje nastojke da se porode kod kuće. Sve to povećava rizik od smrtnosti.

Zagovornice porođaja kod kuće tvrde kako su imale izuzetno negativna iskustva kada je reč o rađanju u bolnici zbog toga što su medicinski radnici bili izuzetno nemarni. Kako navode pojedine novopečene majke, ginekolozi i babice više pažnje posvećuju ispijanju kafe ili čaja nego nezi budućih majki.

Briga o porodilji je veoma važna. Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

U tekstu objavljenom na portalu Health 24, navodi se kako su kultura i moralne norme izuzetno bitne za život jedne zajednioce i da ih treba poštovati, ali ističu i to kako je opšta zdravstvena slika društva još bitnija.

Naglašava se kako žene koje se odluče na porođaj kod kuće treba da osiguraju pomoć koja je medicinski obučena i koja im može pomoći tokom porođaja i u slučaju eventualnih komplikacija.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA