Evo zašto nikako ne biste smeli da držite spuštene roletne u stanu

Odlazak na tavan ili u podrum pamtimo po mraku i vazduhu koji je ustajao

  • 1

Pored toga što se preporučuje često vetrenje prostorija, potrebno je i da one imaju dovoljno svetla kako biste imali zdrav prostor za život.

3 namirnice koje obavezno morate da jedete ako ste pušač

Čak i pre nego je Frorens Najtingel savetovala da se bolnice grade tako da imaju dosta dnevne svetlosti ljudi su shvatili da sunčeva svetlost doprinosi zdravlju. Istraživači sa Univerziteta Oregon istražili su prašnjave male prostorije kako bi videli šta se dešava tu za razliku od osvetljenih prostorija. Nakon 90 dana pokupili su prašinu i analizirali bakterije koje su prisutne u njoj.

Prostorije bez svetla su pune bakterija. Foto: Pixabay.com

Ono što su otkrili je sve iznenadilo i potvrdili su ono što su i naše bake znale: prostorije izložene dnevnom svetlu imaju manje bakterija. Osvetljene sobe imale su upola manje bakterija u poređenju sa mračnim. Prostorije osvetljene UV svetlom su imale takođe manje bakterijama jer su UV zraci poznati po dezinfekcionoj moći i koriste se za čišćenej vode za piće.

Bakterije su bile zastupljene 12 odsto u prašini iz mračne sobe, 6,8 odsto u osvetljenoj sobi i 6,1 odsto u sobi sa UV svetlom. Iako nam se 6 odsto čini malo, verujete nam da je to na desetine miliona bakterija manje.

Sobe koje su osvetljene imale su više bakterija iz spoljašnjosti nego onih povezanih sa ćelijaam ljudske kože.

(Telegraf.rs/npr.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuki

    19. oktobar 2018 | 15:47

    Kad hoću svetlo, izadjem na livadu..Stan treba da ima diskretnu, blago zamračenu atmosferu..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA