≫ 

Evo šta se dešava sa vašim telom jedan sat nakon što ste popili gazirani sok

S vremena na vreme, čini nam se da nema ništa bolje od hladnog gaziranog soka

  • 3

Ono na šta svi upozoravaju kada su u pitanju gazirani sokovi jeste količina šećera koju oni sadrže i to šta taj šećer zapravo radi našem telu.

Merili su pakovanje šećera i videli da fali 213 grama: Počeo je haos na Fejsbuku, neki tvrde da im "preliva", a oglasila se i kompanija

Mnogo gaziranog soka može da izazove još veću potrebu za njim, a upravo zbog mnogih neželjenih efekata bolj eje da se držite vode.

Gazirana pića nisu dobra za naše zdravlje. Foto-ilustracija: Profimedia/Tetra Images

U prvih 10 do 15 minuta nakon što ste popili gazirano piće, vaše iznutrice ubacuju šećer u krv i podižu nivo glukoze. Kako je u pitanju nagli skok energije, mnogi organi u telu počinju da rade i više nego što treba kako bi obradili šećer. Pankreas luči insulin koji će transportovati šećer do mišića koji će da ih sagore. Ali, sok sadrži mnogo više šećera nego što vašim mišićima treba. Kako ne može da se sagori sva količina u mišićima, ona se gomila u masti u jetri.

Bubrezi se uključuju u proces iskorišćavanja soka, pa je to razlog zašto se posle nekog vremena osećamo dehidrirani. Šećer i kofein u gaziranom piću su veoma nezdrava kombinacija. Problem je i to što gaziranih pića nikad dosta. Kada su naučnici dali pacovima šećer njihov mozak je otpuštao dopamin koji uzrokuje motivaciju. Sličnu reakciju dobili su i kada su pacovima dali kokain i heroin.

Umesto gaziranog soka, bolje pijte vodu. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Šećer može da stvori veću zuavisnost od kokain. Dobra vest je da ne moramo da se rešimo svih gaziranih napitaak odmah. Povremeno ispijanje soka neće imati veoma loš uticaj na zdravlje, ali kada postane redovna praksa onda može da izazove probleme. Bolje potražite neko drugo piće u kome ćete uživati kao što je ledeni čaj, voda i gazirana voda.

(Telegraf.rs/msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nele

    30. oktobar 2018 | 09:57

    Da li sam ja to na kraju procitao "ledeni caj"? Pa on ima kilo secera u litar.

  • veiza kpa

    30. oktobar 2018 | 15:04

    ne slazem se sa ovim sta ste napisali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA