Dojenje - metafora za ljubav

Dojenje je najprirodniji dar, najzdraviji način ishrane novorođenčeta, odojčeta i malog deteta do navršene druge godine

  • 0
Foto: Promo

Dojenje i majčino mleko unapređuju zdravlje majke i deteta, tokom čitavog života. Ne samo sastav, već je i količina mleka prilagođena uzrastu deteta i njegovim potrebama i zato majčino mleko predstavlja najbolju moguću ishranu za bebu.

Dojenje je mnogo više od hranjenja. Majčino mleko ima neprocenjivu vrednost za sveobuhvatni razvoj, jer sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula i inteligencije, štiti od mnogih infekcija i alergija.

Znamo da su prednosti dojenja i za majku mnogostruke: dojenje pomaže uspostavljanju emocionalne veze sa detetom, smanjuje rizik od postporođajne depresije, doprinosi normalizaciji telesne mase, a dugoročni efekti su smanjivanje rizika od pojave osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojke i jajnika. Dojenje doprinosi skladnijim porodičnim odnosima, rasterećuje porodični budžet, štedi vreme.

Očuvanje zdravlja majke i deteta, u velikoj meri zavisi od procenta dece na prirodnoj ishrani. Zbog svih benefita koje pruža, najbolje je početi sa dojenjem što je ranije moguće, idealno već u prvim minutima nakon porođaja. Na taj način mame svojoj bebi osiguravaju hranu, toplinu, dodir, vreme za bliskost i rano vezivanje u kome se utiskuju transgeneracijske veze.

Zato što znamo koliko je bebama, majčino mleko važno, i koliko je značajno da mame imaju svu moguću podršku, Rosa je odlučila da prikuplja sredstva za otvaranje prostorija za edukaciju i pomoć pri dojenju u porodilištima širom Srbije, donirajući jedan dinar od svake kupljene Rosa boce od 1,5 litar. Podržimo ono što je važno - a to su ljubav, sreća, radost i zdravlje beba i mama.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA