≫ 

Evo koliko tačno vremena je potrebno da vam se organizam oporavi od antibiotika

Antibiotici su odlični u borbi protiv bakterija, ali njihovom upotrebom narušavamo crevnu floru

  • 0

Veliki broj doktora i stručnjaka iz oblasti farmacije upozorava da antibiotici mogu da budu od velike koristi u borbi protiv bolesti, ali da su loši po dobre bakterije koje žive u našim crevima.

Narušena crevna flora je nešto što nam sigurno ne treba nakon mukotrpne bolesti. S toga je veoma važno da se dobre bakterije vrate u creva što pre. Iako se veliki broj vrsta regeneriše i vrati posle nekog vremena, postoje i one crevne bakterije koje se ne regenerišu.

Oprezno sa antibioticima. Foto-ilustracija: Pixabay.com

Većina bakterija se regeneriše u crevima posle mesec i po dana, ali ne vraćaju se sve u normalu. Nakon šest meseci posle uzimanja antibiotika, lekari su kod nekih pacijenata uočili nedostatak nekih krucijalnih bakterija.

Veoma je dobra vest što se crevna flora najvećim delom obnavlja sama od sebe, ali zabrinjava to što dolazi do gubitka važnih bakterija nakon nekog vremena uzimanja antibiotika.

Pored toga što je veliki broj bakterija razvio imunitet na postojeće antibiotike, plaši i činjenica da se neke dobre bakterije ne mogu obnoviti u crevima. Do oštećenja dolazi dugotrajnom upotrebom jakih antibiotika.

Održavanje zdravlja crevne flore je daleko komplikovanije nego što je to uzimanje probiotika uz antibiotik. Neka skorašnja istraživanja su pokazala da neki probiotici mogu da izazovu i suprotan efekat. Najefikasniji način da ponovo obnovite crevnu floru jeste upotreba čepića pre nego počnete sa upotrebom antibiotika.

Probiotici pomažu, ali ne uvek. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Najbolji način da se zaštitite ovih problema jeste da izbegavte kad god možete upotrebu antibiotika. Antibiotici mogu da spasu živote, ali kada je reč o njihovoj upotrebi ona mora da bude kontrolisana i nikad na svoju ruku.

(Telegraf.rs/newatlas.co)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA