≫ 

U kućnoj prašini se krije opasna hemikalija koja prolazi kroz ljudsku kožu - a niko još ne zna koliko tačno je opasna

Zagađenje se ne odnosi samo na okolinu, već se polako uvuklo i u naše domove

  • 0

Naučnici su upozorili na visoko prisustvo TDTBPP u našim domovima, a koji je deo porodice hemikalija koje se koriste kao insekticid koji su poznati kao otrovi.

Ljudi su izloženi ovom otrovu udisanjem prašine ili preko kontakta sa kožom. Istraživači sa Univerziteta Indijana otkrili su otrov u uzorcima prašine koja se sakulja u domovima, a dopiru čak tu zbog zagađenja vazduha. Reč je o tri fosfatu.

Foto: Pixabay.com

Pored vazduha, vode i sedimenta, ovaj otrov se gomila i u kućnu prašinu. Mnoge hemikalije koje se koriste kao insekticidi ili herbicidi su opasni po zdravlje čoveka, a za malo broj njih se zna da se lako absorbuju u vazduh ili vodu i da se pojavljuju u našim domovima. Mnogo informacija o njihovoj upotrebi je poverljivo.

Mnoge hemikalije ostaju neotkrivene sve dok se naučnici ne odluče da razbiju molekule i vide šta se krije u njima. Hemikalije slične ovoj koriste se u proizvodnji plastike, žica i elektronske opreme, zbog čega su fabrike ovakvih proizvoda polazna tačka za otkrivanje op čemu se tu radi. Hemikalije poput ove se koriste kako bi se proizvodi učinili otpornim na vatru, ali i da bi bili savitljiviji.

VIDEO: Smetaju vam smrdibube u kućama? Čekajte! Sada su počele i u kafe da ulaze

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA