Vežbanje može da utiče na vaš menstrualni ciklus i učini vas neplodnom

Iako nam se čini da nema očigledne povezanosti između vežbanja i plodnosti, ipak postoji neka tajna veza

  • 0

Važno je naglasiti da zdravi način i intenzitet vežbanja ne mora obavezno da utiče na plodnost i izaziva probleme, jer milioni žena vežbaju i profesionalno se bave sportom bez bilo kakvih negativnih efekata.

Ali, kada dođe do toga da se preforsirate i gurate sebe preko vaših granica, tada vaša menstruacija i plodnost mogu da budu u problemu. Zato je veoma važno biti upoznat sa rizikom i znati šta se dešava sa vašim telom.

Prilagodite intenzitet vežbanja vašim kapacitetima. Foto: Pixabay.com

Vežbanjeje odlična stvar za vaše telo. Redovno vežbanje, od 150 minuta nedeljno kao i trening snage i spavanje održavaju vaše telo jakim, reguliše zdravu telesnu težinu i pomaže vam da održavate srce zdravim. Problem se javlja kada žene treniraju preko svojih mogućnosti i ne dozvoljavaju njihovom telu da se oporavi. Uz to ne uzimaju ni dovoljno hrane što dovodi do kalorijskog deficita.

Problemi sa menstruacijom su česti kod žena koje se bave sportom, a neka istraživanja pokazuju da preko 60 odsto žena koje vežbaju imaju neek probleme sa ciklusom. Nije vežbanje to koje dovodi do problema, već samo telo koje se trudi da uštedi energiju i smanjuje proizvodnju estrogena i progesterona.

- Preterano vežbanje šalje signal mozgu do hipotalamusa, male žlezde koja kontroliše jajnike, da telo treba da se koncentriše na preživljavanje i prioritizuje svoje resurse kako bi održalo srce u normalnoj funkciji, kao i rad mozga kako bi mišići mogli da funkcionišu. Sve to ima prioritet nad polnim organima, rekoa je doktor Dimitri Psarudakis.

Ako još uvek niste dobile, možda su za to krivi naporni treninzi. Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

To dovodi do privremenog gašenja jajnika i zaustavljanja menstrualnog ciklusa. Žene koje naporno treniraju neće imati ovulaciju tokom treninga i neće moći da ostanu u drugom stanju. Nije sve tako crno, jer jednom kada prestanete toliko da se iscrpljujete vežbanjem sve se vraća na svoje mesto.

Karli Jue, fitnes ekspert i lični trener, rekla je da je njen ciklus stajao par puta kada je intenzivno vežbala.

- Moj ciklus je stao najmanje tri puta. Najduže nisam dobijala 18 meseci. Ja sam opsesivno vežbala i postavila vežbanje na vrhu prioriteta. Koristila sam vežbanje kako bih nadoknadila za ono što pojedem, sagorela sve kalorije i smanjila masti u organizmu. U to vreme vežbanje mi je izazivalo osećaj anksioznosti i kao da nisam dovoljno radila na sebi osećala bih se veoma potišteno, rekla je ona.

Dozvolite vašem telu da se oporavi od treninga. Foto: Profimedia/Alamy

To je uticalo da ona promeni odnos prema svom telu i prestala je da uživa u vežbanju. Vežbanje ima i dobrog uticaja na plodnost ali samo ukoliko je umereno i pravog intenziteta. Tako nećete poremetiti vaše cikluse i plodnost. Ukoliko mislite da imate nekih problema posavetujte se sa vašim lekarom.

Menstruacija može da izostane i iz drugih razloga, nevezano za vežbanje. Uzrok može da bude između ostalog i osteoporoza.

(Telegraf.rs/metro.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA