Jedete grejp da biste smršali, ali niste ni svesni da pravite veliku grešku zbog koje rezultati izostaju

Kada je reč o mršavljenju, mnogi od nas pribegavaju raznom voću kako bi istopili naslage masti

  • 2

Od davnina je poznato da je jedan od najboljih boraca protiv masnih naslaga i kilograma grejpfrut koji je bogat vitaminima, mineralima i vodom, ali koji grejp trebamo zaista da jedemo kada želimo da smršamo? Mnogi savetuju da treba jesti beli ili žuti grejp jer je on gorči od crvenog, ali izgleda da je to pogrešan stav.

Sve vrste grejpfruta (njih 5) imaju dosta vitamina i minerala, ali ako zaista želite da smršate uz ovo voće onda je neophodno da jedete roze ili crveni grejp jer oni imaju mnogo više likopena u sebi. Likopen je derivat vitamina A koji je pronađen u hrani koja je crvene ili roze boje. Visok nivo likopena u voću čini ga pogodnijim za dijetu i mršavljenje, a kod belog i žutog grejpa ga ima znatno manje.

Grejp je bogat likopenom. Foto: Pixabay.com

Grejp je odličan kod mršavljenja zato što:

- ima mali glikemijski indeks i drži energiju na visokom nivou dugo nakon konzumiranja jer se šećer polako oslobađa u krv;

- obiluje hromom, mineralom koji je veoma dobar u borbi protiv insulinske rezistencije i štiti od gojaznosti kod obolelih od dijabetesa 2;

- nema masti i skroba;

- ima samo 40 kalorija u jednom grejpu srednje veličine.

Veoma je bogat likopenom koji je odličan antioksidant i bori se protiv oštećenja ćelija i podstiče mršavljenje, poboljšava zdravlje srca i funkcionisanje jetre. Sadrži fotonutrijent limon koji napada molekule šećera i pomaže telu da od šećera napravi gorivo za naš organizan umesto masti.

Bogat je vitaminom C koji smanjuje upale u telu i sprečava insulinsku rezistenciju, a u kombinaciji sa antioksidantiam iz grejpa utiče na brže zarastanje rana i smanjenje bola, ublažava bol u zglobovima i povećava izdržljivost u vežbanju i oporavak nakon treninga.

Nije svejedno koji grejp jedete. Foto: pixabay.com

Grejp pomaže da se duže osećate sitim jer ima dosta vlakana u formi pektina, a pomaže i funkciju arterija i unutrašnjih organa. Pored toga, iam i dosta magnezijuma, a mnogi ga nazivaju super voćem jer sadrži flavonoide zvane naringenin koji oporavlja oštećeni DNK i odličan je u borbi protiv bilo kojih metaboličkih problema, pa čak i raka.

Savetuje se da praktikujete dijetu sa grejpom ukoliko želite da smršate. Imao za vas jedan predlog, ali pre nego se odlučite da probate ovu dijetu neophodno je da se posavetujete sa vašim lekarom.

Dijeta traje 12 dana, ograničava dnevni unos kaloriaj na 1000 i omogućava da za samo 12 dana izgubite 4 do 5 kilograma. Radi se o vrsti keto dijete jer su vam dozvoljeni proteini, ali ne i beli ugljeni hidrati. To znači da vam je zabranjeno da jedete pastu, hleb, krompir, ali smete da jedete zdrave masti i ulja. Pošto je visoko proteinska dijeta ne preporučuje se ljudiam koji imaju problema sa jetrom i bubrezima.

Za doručak pojedite dva kuvana jaja, dva parčeta slanine i 230ml soka od grejpa ili jednu polovinu svežeg grejpa. Možete da pojedete i dva poširana jaja umesto kuvanih, a slanina i jaja će vam dati dovoljno hroma i vitamina B, kao i proteina koji će vas držati sitim do sledećeg obroka.

Sok ili sveži grejp? Foto-ilustracija: Profimedia.com

Sačekajte 4 sata pre nego za ručak pojedete salatu sa uljem i sirćem, 230gr bilo kog mesa i 230ml soka od grejpa ili pola svežeg grejpa. Birajte neko manje masno meso, a sirće iz salate pomoći će vam da svarite proteine koje ste uneli i zaštitiće vas od konstipacije.

Sačekajte 4 sata pre nego za večeru pojedete 230 grama mesa, grilovano povrće i salatu, kafu ili čaj i pola grejpa ili 230 ml soka od grejpa.

Nakon najmanje tri sata pojedite užinu, to jest popijte je. 230 ml nemasnog mleka je odlično za kraj dana, a izbegavajte kokosovo ili bademovo mleko, jer ćete se tako samo ugojiti. Ponajvljajte ovakav režim 12 dana, a ne zaboravite da se merite svakoga dana kako biste pratili napredak.

Sačekajte mesec dana pre nego opet ponovite ovu dijetu. Pored toga što ćete izgubiti dosadne kilograme, poboljšaćete opšte zdravlje organizma, izgled kose i kože.

(Telegraf.rs/visihow.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • fakir

    8. novembar 2018 | 15:37

    jedino voce za koje ti treba dozvola lekara, neka fala.

  • Roki

    5. januar 2020 | 08:56

    Uvoznicki lobi forsira crveni,iako je zuti ubedljivo najbolji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA