≫ 

Stariji očevi imaju velike šanse da dobiju decu sa nekom vrstom deformiteta

Ne otkucava biološki sat samo ženama već i muškarcima

  • 0

Muškarci bi trebali da zasnuju porodicu pre 35. godine kako bi izbegli rizik od oboljenja njihove dece, tvrde istraživači.

Studija koja je pratila 40 miliona beba došla je do zaključka da je rizik od komplikacija vezanih za porođaj veći kada su očevi u srednjim tridesetim godinama, a znatno raste s 45 godina.

Bebe koje imaju starije očeve imaju većih problema sa zdravljem po rođenju. Foto: Pixabay/Profile

Već decenijama je uvreženo mišljenje da reproduktivna sposobnost žena opada godinama, ali nova studija objavljena u British Medical Journalu pokazuje da muškarci takođe mogu imati probleme koji dolaze s godinama.

- Stručnjaci su do ovog trenutka uglavnom proučavali uticaj zdravlja žena na novorođenu decu, ali nova studija pokazuje da zdravlje deteta zavisi od oba roditelja, pri čemu i očeva dob igra veliku ulogu, rekao je profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta Stenford Majkl Eisenberg.

U poređenju s očevima između 25 i 35 godina, dojenčad čiji su očevi u dobi od 35 do 45 godina imala su pet posto veću verovatnoću da budu rođena pre termina ili s malom telesnom težinom. Kod muškaraca starijih od 45 godina, 14 odsto dece je primljeno na intenzivno zbrinjavanje, 14 posto je prerano rođeno, 18 posto dece ima veću šansu da dobije epilepsiju i 14 odsto ima nisku porođajnu težinu.

Ako je otac stariji od 50 godina, verovatnoća da će njegovoj deci trebati pomoć pri disanju neposredno po rođenju porasla je za deset odsto, a šanse da im je trebala intenzivna nega povećava se za 28 odsto.

Čak i majke mogu da obole od dijabetesa ukoliko im je partner stariji muškarac sa kojim imaju bebu. Foto: Pexels.com/Oleksandr Pidvalnyi

- Stvarno je bilo iznenađujuće i otkriće da postoji stvarna veza između starosti oca i šanse da će majka razviti dijabetes tokom trudnoće, dodao je Eisenberg.

Partnerke muškaraca starijih od 45 godina su imale 28 odsto veću verovatnoću za razvijanje gestacijskog dijabetesa, u poređenju s očevima od 25 do 35 godina, prenosi Daily Mail. Rekao je da su mogući biološki mehanizmi koji dovode do ovog stanja nejasni, ali on sumnja da placenta majke ima ulogu u tome.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA