≫ 

Žene koje se ujutru ranije bude imaju manje šanse da obole od raka dojke

Vreme kada ustajete ujutru moe umnogome da utiče na vaše zdravlje

  • 0

Žene koje se bude u ranim jutarnjim satima imaju manji rizik od razvoja raka dojke.

Tim s Univerzitetu u Bristolu došao je do zaključka kako je vreme buđenja i te kako povezano s rizikom od nastanka i razvoja pojedinih oboljenja, ali ipak naglašavaju kako je ovu tezu potrebno detaljnije naučno razraditi. Posebno su istakli kako se ovo može odnositi na žene i rizik od nastanka raka dojke.

Žene koje ujutru duže spavaju imaju veći rizik od raka dojke. Foto: Pixabay.com

Naime, svaki čovek ima svoj "telesni sat" koji reguliše način rada tela tokom 24 sata. Poznat je i kao bio ritam. On utiče na sve telesne funkcije krenuvši od vremena polaska na spavanje, preko raspoloženja, sve do rizika od srčanog udara. Ljudi koji rano ustaju na vrhuncu su snage ranije tokom dana, ali se takođe ranije i umaraju i stoga ranije ležu u krevet. Međutim, ljudima koji ostaju budni do kasno teže je da ustanu ujutro, produktivni su u večernjim satima i više vole da spavaju.

Istraživači su pregledali 341 isečak DNK žena kroz koji su pokušali da dođu do rezultata da li će spavati duže ili kraće tokom jutra. Dokazali su da su žene koje su genetski programirane da rano ustaju imale manju verovatnoću od razvoja raka dojke nego one koje su duže spavale.

Bolje je da ujutru poranite kako biste bile zdravije. Foto: Pixabay.com

Mana ove studije krije se u tome što su naučnici vodili računa samo o osmogodišnjoj slici ženskog života i nisu se bavili ženama različite životne dobi.

- Nalazi su potencijalno veoma važni jer je spavanje normalna biološka funkcija koja je vrlo često podložna promenama, izjavila je doktorka Rebeka Ričmond, jedna od istražitelja s Univerziteta u Bristolu.

Starost i porodična istorija su neki od glavnih faktora kada je reč o riziku za nastanak raka dojke. Prema istraživanju organizacije Cancer Research UK, četvrtina slučajeva razvoja ovog malignog tumora može da se spreči. Iako je studija došla do određenih zaključaka, naučnici napominju da je još puno pitanja vezanih za ovu temu ostalo bez odgovora.

Kada će se zaista pronaći lek za rak?

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA