≫ 

Ovo je pravi razlog zašto ne smete da izlazite napolje mokre kose, a nema nikakve veze sa prehladom

Jesu li i vas majke opominjale da mokre kose ne izlazite napolje?

  • 0

Svako od nas je čuo ovo upozorenje i dobio savet od majke da mokre kose ne valja izlaziti napolje zbog vetra i hladnoće.

Uprkos svemu, postoji i naučni dokaz koji ukazuje na vezu između mokre kose i izlaska napolje i prehlade. Postoji dobar razlog zašto ne biste smeli to da radite, a nema nikakve veze sa prehladom.

Itzbegavajte da izlazite napolje mokre kose. Foto-ilustracija: Profimedia/Glow Images RM

Navodno, kada izađete napolje mokre kose rizikujete da vam vlasi kose ispucaju. Hladno vreme može da dovede do lomljenja kose i do pojačanog opadanja. Vetar dolazi u kontakt sa korenom dlake, a a ko voda koja se zadržala u kosi bude izložena temperaturi na kojoj se voda zamrzava dolazi do promene volumena, kutikula se podiže i kosa je podložna oštećenjima.

Džejson, frizer koji sređuje kosu poznatim damama kao što je Eva Longorija i Viktorija Bekam, istakao je da dolazi do poremećaja gustine dlake pa ona lakše puca. To je veoma štetno ukoliko želite da pustite dugu kosu.

Ako primetite da vam kosa opada više nego inače možda je to posledica loše osušene kose. Foto-ilustracija: Profimedia

Pored toga što ćete izbegavati pranje neposredno pred izlazak iz kuće i loše sušenje, postoji jos par stvari koje možete da uradite kako biste zaštitile kosu tokom hladnih zimskih dana. Ukoliko vam je kosa suva, pokušajte da koristite dobre i kvalitetne balzame kada je perete kod kuće ili u frizerskom salonu.

Bilo bi dobro i da batalite upotrebu toplih presa i uređaja za uvijanje i tretiranje kose.

(Telegraf.rs/mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA