Upalila je mirišljavu sveću kako bi osvežila dom, a onda je kod svoje bebe primetila nešto što ju je šokiralo

Mirišljave sveće su idealne za osvežavanje prostora

  • 2

Nekako nam se čini da kada dođu hladniji dani imamo veću potrebu da upalimo mirišljave sveće i ušuškamo se u toplu fotelju.

Neki od nas pale mirišljave sveće svakodnevno kada dođemo posle posla kući kako bismo se opustili i relaksirali nakon stresnog dana. Sledeći put kada posegnete za upaljačem kako biste upalili mirišljavu sveću dobro razmislite, pogotovo ako u kući imate bebu ili malo dete.

Foto: Pixabay.com

Megan Buden, majka malog deteta, shvatila je koliko su sveće opasne po zdravlje na najteži mogući način. Dok je brinula o svojoj bebi, sinu koji se zove Džimi, prometila je crne fleke u njegovom nosu. Nakon što je pokušala da mu obriše ove mrlje, shvatila je da je to neizvodljivo i odlučila je da potraži pomoć.

Ona se setila da je prethodno veče palila dve mirišljave sveće. Kada je pogledala pakovanje sveća kako bi pročitala upozorenje videl aje da piše kako sveće ne smeju da gore duže od tri sata neprekidno. Megan je uskoro saznala da mirišljave sveće stvaraju talog koji se širi vazduhom i tako je dospeo do sobe gde je spavaal nejna beba. Tada je shvatila da je Džimi udisao to isperenje čitavih 6 sati!

Dok su male čestice taloga u vazduhu neprimetne zbog njihove male veličine, dešava se da ih udišemo,a  da toga nismo ni svesni. Otrovi iz sveća mogu da izazovu ozbiljna oboljenja i zdravstvene probleme.

Foto: Pixabay.com

Eni Steinman, ekpert za zagađenje okoline na Univerzitetu u Melburnu, upozorila je da ove sveće mogu da dovedu do oštećenja mozga, pluća, centralnog nervnog sistema, kao i probleme u razvoju. Sve je to nešto što nijedna majka ne bi poželela svom detetu.

Kako bi se sprečile posledice koje mogu da budu i fatalne, treba držati fitilj što kraćim i po mogućstvu što ređe paliti mirišljave sveće. Tako se prostorijama neće širiti štetan miris i sastojci u vazduhu.

Na svu sreću, Megan je shvatila na vreme da sveće prave crne mrčje u nosu njenog sina i to je možda spasilo bebi život. Sada njen sin ima godinu i po dana i veoam je zdravo dete. Megan sada nastoji da skrene roditeljima pažnju na opasnsot od ovih sveća i upozori ih da one ne smeju da se pale u prostoriji u kojoj boravi beba.

(Telegtraf.rs/apost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    21. novembar 2018 | 16:16

    Ко жели да освежи кућу нека је окади тамјаном. Ем предивно мирише, ем дезинфикује.

  • Satanista 1

    21. novembar 2018 | 16:19

    Nijedan proizvod sagorevanja nije zdrav za živa bića,deca i najstariji su najviše pogođeni ali zdravi srednjih godina i ne obraćaju pažnju na to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA