Sve više žena jede svoju placentu nakon porođaja: Da li je u pitanju samo bizarni trend ili je to zaista korisno?

Trend koji je u porastu među novopečenim majkama je da pojedu placentu nakon porođaja

  • 1

Iako zvuči veoma odvratno, mnoge majke ističu da su pojele svoju placentu nakon rođenja bebe jer ona može da im da energiju, pomogne da se brže oporave, zaustavlja krvarenje i sprečava nastanak postporođajne depresije.

O ovom trendu najviše smo čuli od poznatih dama kao što je Dženuari Džouns, Krisi Tajgen, Niki Rid, Kim i Kortni Kardašija, Ketrin Higl i poslednja u nizu Hilari Daf.

Placenta u piluli je veoma popularna među ženama. Foto-ilustracija: Profimedia

Ona je gostujući u jednoj emsiiji otkrila da je popila svoju placentu u smutiju i da je bila oduševljena.

- To je bio najbolji smuti koji sam ikada probala. Nisam popila ukusniji smuti od moje desete godine života. Bio je bogat sokom i voćem, sve je bilo odlično. Prema teorijama, tako se prevenira postporođajna depresija i zaustavlja krvarenje nakon porođaja i to su bili dovoljni razlozi da probam, rekla je Hilari i dodala da se oseća odlično, a da ostatak posteljice konzumira kao kockice leda.

Među poznatim damama je popularna i konzumaciaj posteljice u vidu pilula. Placenta se osuši i preradi da ima izgled i oblik vitamina. Ono što sve intrigira jeste da li je to zaista zdravo ili ne.

I Kim Kardašijan je posle porođaja pojela svoju placentu. Foto: Profimedia/Mega Agency

Nažalost, ne postoji dovoljno dokaza ni za ni protiv toga da li treba ili ne konzumirati placentu nakon porođaja. Možda će jednog dana biti dovoljno kliničkih istraživanja o ljudskoj placenti pa ćemo znati nešto više o ovoj proceduri.

Većina žena i dalje smatra da su tvrdnje da je placenta bogata vitaminima i da je dobra ideja pojesti je nakon porođaja. S druge strane, neki tvrde da j eto loša ideja jer je placenta poput filtera dok je beba u stomaku pa može da obiuje i štetnim materijama. Neohodna su dodatna istraživanaj u ovoj oblasti, a da li je ovo praksa i kod nas?

(Telegraf.rs/chatelaine.com/yumama.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin iz srbije

    17. novembar 2018 | 10:35

    To rade neke zivotinje ali prvi put cuje da to rade predstavnici ljudske vrste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA