≫ 

Naučnici tvrde da hodanje unazad poboljšava naše sećanje, ali pojma nemaju zašto

Nije poznato zašto pokret unazad, pravi ili simulirani, poboljšava naš pristup sećanjima.

  • 1

Osobe koje hodaju unatraške imaju znatno bolje rezultate pri reševanju testova memorije od onih koje mirno stoje ili hodaju napred, otkrilo je najnovije istraživanje.

Istraživači su od 114 dobrovoljaca tražili da odgledaju video u kom ženi kradu torbu, i potom odgovore na seriju pitanja o tome čega se sve sećaju.

Nakon gledanja video, učesnici su podeljeni u dve grupe - jednoj je rečeno da hodaju napred ili unazad 10 metara, dok je kontrolna grupa stajala u mestu.

Foto-ilustracija: Profimedia

Nakon pregledanja odgovora, utvrđeno je da su osobe koje su hodale unazad imale dva tačna odgovora više u poređenju sa svima ostalima.

Stručnjaci sa Rohempton univerziteta otkrili su slične rezultate u 5 varijacija ovog testa, a jedna je testirala koliko reči osobe mogu da se sete sa liste koja im je data.

U svim situacijama, osobe koje su hodale unazad imale su najviše tačnih rezultata.

Tim naučnika je izjavkio da je ovo statistički značajan eksperiment i indikacija da postoji veza između koncepata "vremena" i "prostora", kao i da je ta veza ključna za način na koji naši mozgovi stvaraju sećanja, prenosi Daily Mail.

Međutim, nije poznato zašto pokret, pravi ili simulirani, poboljšava naš pristup sećanjima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA