≫ 

Kineski naučnik tvrdi da je stvorio bebe otporne na HIV

Genetski modifikovane bebe mogle bi da u budućnosti budu otporne na brojne viruse

  • 2

Kineski naučnik tvrdi da je stvorio prve genetski modifikovane bebe dok svet pozdravlja blizance rođene sa izmenjenom DNK.

Istraživač He Jiankui objavio je da je izmenio embrione sedam parova tokom tretmana za plodnost.

Jedna od žena zatrudnela je sa blizancima za koje se Jiankui nada da će biti otporni na buduće infekcije.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Njegov tim je planirao da eliminiše gen CCR5 u nadi da će blizanci biti otporni na HIV, male boginje i koleru. Profesor He i njegove kolege menjali su gene embriona sedam parova koji su učestvovali u veštačkoj oplodnji. Svi muškarci bili su HIV-pozitivni, a njihove žene nisu, navodi BBC. Kineski tim promenio je gene savremenom tehnologijom poznatom kao Crispr/Cas9 na takav način da njihova deca ne mogu da se zaraze HIV-om.

LULU I NANA

Početkom novembra konačno su rođene dve devojčice, Lulu i Nana od kojih je samo jedna potpuno otporna na HIV, jer su kod nje uklonjena oba ključna gena iz para u genomu. Druga bliznakinja ima samo jedan odstranjeni gen, što znači da ipak može da se zarazi. Devojčice su rođene naizgled zdrave, a za sada nema nikakvih naznaka da su im tehnologijom oštećeni neki drugi geni.

Međutim, ovaj potez naišao je na neodobravanje naučne zajednice koja smatra da su u pitanju eksperimenti na ljudima.

Mnogi veruju da menjanje DNK može negativno da se odrazi na buduće generacije, ali i same gene unutar ljudi.

NE ZNA SE KO SU RODITELJI

He, koji se obrazovao na prestižnom američkom Stanfordu i radio na genskoj modifikaciji embriona miševa, majmuna i ljudi, objasnio je da je "eliminisao gen pod nazivom CCR5 kako bi devojčice postale otporne na HIV ako ikada dođu u kontakt s virusom". Identitet roditelja i dece za sada se drži u tajnosti, ali He tvrdi da je otac hteo da spreči da mu deca dobiju HIV zbog diskriminacije s kojom se sam susreće.

Devojčice su rođene naizgled zdrave, Foto-ilustracija: Profimedia

Zasad nema nezavisnih potvrda o njegovom dostignuću niti je o njemu objavljen naučni rad u nekom časopisu. Ali, profesor He ga je predstavio u Hong Kongu pred organizatorima međunarodne konferencije o modifikaciji gena. Fakultet na kom radi ogradio se od njegovog postupka, objavio je da nije bio upoznat s postupkom i najavio sprovođenje istrage.

Ako su profesorove tvrdnje tačne, biće to zaista prvi slučaj da su se rodila genetski modifikovana deca. Ali Crispr-Cas9 i druge metode izmene gena već su se ranije koristile za eksperimentalne izmene u embrionima i za eksperimentalna lečenja ljudi. Tako je, na primer, pre tri godine dvanaestorici pacijenata s AIDS-om, metodom poznatom kao ZNF izmenjen isti gen CCR5 u leukocitima. Nakon tretmana, polovini ispitanika više nije trebala antivirusna terapija, a zdravstveno stanje im se značajno popravilo.

KINA ULAŽE MILIJARDE U ISTRAŽIVANJA

Kineski naučnici, svojim objavama o modifikaciji ljudskih genoma, izazivali su kritike i ranije. Kina ulaže milijarde dolara u istraživanja biotehnologija kojima bi se mogli menjati geni i lečiti bolesti. Istovremeno, ta zemlja ima drugačiju tradiciju etičkih učenja, a stanovništvo je u određenom smislu već naviklo na određene metode kontrole u rađanju dece, među ostalim, kroz program jednog deteta.

Deng Rui, etičar s Medicinskog fakulteta u Šanksiju, 2015. je za New York Times rekao da je etika stvar kulture i tradicije, posebno kada je u pitanju ljudski život.

- Prema konfučijanskoj misli, dete postaje osoba tek pošto se rodi. To je drugačije od SAD-a ili drugih zemalja pod uticajem hrišćanstva u kojima, zbog religije, može postojati osećaj da istraživanja na embrionima nisu u redu - pojasnio je.

Kina želi da prestigne Zapad? Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Mnogi medicinski stručnjaci sa Zapada već godinama upozoravaju da bi Kina, u želji da dostigne i prestigne Zapad, mogla biti mnogo labavija u primeni etičkih načela u nauci. Konačno, ta su načela u kinesku naučnu zajednicu stigla sa Zapada tek pre nekoliko decenija.

KRITIKE STRUČNE JAVNOSTI

Zapadnjački stručnjaci uglavnom osuđuju Heov projekt. Profesor etike na Oksfordu Džulijan Savulesku tvrdi da je, ako se pokaže istinitim, ovo "monstruozan eksperiment".

- Zameci su bili zdravi. Nisu imali nikakve potvrđene bolesti. Izmena gena je u eksperimentalnoj fazi i još uvek se povezuje s neželjenim mutacijama koje mogu da uzrokuju zdravstvene probleme u ranom ili kasnijem životu, uključujući i razvoj raka - rekao je on za Gardijan.

- Postoje mnogi efikasniji načini za sprečavanje infekcija HIV-om kod zdravih ljudi, na primer, pomoću seksa sa zaštitom. Takođe postoji efikasno lečenje ako se neko zarazi. Ovim eksperimentom, normalna, zdrava deca izložena su rizicima izmene gena bez nekih stvarnih koristi. U mnogim drugim delovima sveta to bi se smatralo protivzakonitim i bilo bi kažnjivo - dodao je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA