Bronhitis ili upala pluća - evo kako da najlakše utvrdite u čemu je problem

I doktori su u dilemi kada treba da uspostave dijagnozu, ali ipak mogu da se nađu neke razlike između ova dva oboljenja

  • 2

Na vrlo sličan način se manifestuju sve bolesti koje zahvataju respiratorni sistem. Ipak, postoji način da saznate da li imate bronhitis ili upalu pluća.

I bronhitis i upala pluća su bolesti donjih disajnih puteva, a i simptomi su im slični. Zato je jako teško ispravno dijagnostikovati ova oboljenja.

- Nema jasne granice između bronhitisa i upale pluća, ali bolesti se različito leče i zato je važno utvrditi ispravnu dijagnozu - kaže dr Vilijam Šafner, specijalista za infektivne bolesti Vanderbilt univerziteta u Nešvilu.

Ono što je važno znati je da bronhitis predstavlja upalu bronhija, malih cevčica koja iz dušnika vode u pluća, i to predstavlja bitnu razliku između ove dve bolesti.

Foto-ilustracija: Profimedia

Bronhitis je najčešće posledica virusa, dok upala pluća može da se zaradi i od bakterijske infekcije. 

- Bronhitis je, takođe sličan i prehladi, odnosno isti virus izaziva oba oboljenja - kaže dr Efraim Calik, specijalista za infektivne bolesti na institutu "Duke Health" iz Severne Karoline.

- Ljudi bukvalno dobiju bronhitis na isti način kao i običnu prehladu, ali jedna osoba može da bude samo prehlađena, dok druga može da ima bronhitis, jer se virus individualno razvija u organizmu - objašnjava Calik.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy / Zbog srčanih problema u Srbiji godišnje umre 52.000 osoba

Najčešći simptom za bronhitis je kašalj koji se javlja naglo. Može da se desi da pri kašljanju bude izbacivanja i sluzi, ali ona mora da bude bezbojna ili svetla. Ove simptome prati i malaksalost, blaga groznica, nedostatak daha. Najčešće traje od 7-10 dana, ali kašalj može da se zadrži i duže.

Zbog toga što se radi o virusnoj infekciji, bronhitis se nikad ne leči antibioticima, već analgeticima i antipireticima. Još bolje je da se lečite medom i toplim čajem.

- Kod pneumonije zapaljenje prevazilazi bronhijalne puteve i prodire dublje u pluća i najčešće je posledica bakterijske infekcije - kaže dr Šafner.

Simptomi raka pluća na koje morate da obratite pažnju Foto-ilustracija: Profimedia

Ono što je jasno vidljivo je da upala pluća zahvata oba krila i da mora da se leči antibiotskim lekovima, najčešće u velikim dozama. Izražen je i gubitak težine. Upala pluća traje mnogo duže nego bronhitis i nisu retki slučajevi komplikacija.

Najvažnija stvar je da se pri prvom bolu u grudnom košu propraćenom kašljem javite svom lekaru radi uspostavljanja prave dijagnoze da ne bi došlo do pogrešnog lečenja.

(Telegraf.rs / health.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    4. decembar 2018 | 14:17

    dva puta sam imala upalu pluca beztemperature virusnu.počne grlo pa kašalj ,od bronhitisa ode na pluća.Dr.mi da antibiotik čim puno kasljem i virus pokaze da nebi otislo na pluća.inače prvi put nisuni primetili tek posle ned.dana snimkom.drugi put du odmah reagovali i trajalo tri nedelje upala a prvi put 6 ,i to opasna bez temperature ali jedva ostadoh živa.Idite odmah čim težak kašalj dr.na pregled,inače kasno posle.

  • @

    4. decembar 2018 | 14:31

    A čemu služe doktori?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA