Spas ili propast za ljudsku rasu? Naučnici iz celog sveta napali kineskog stručnjaka koji je "napravio" bebe otporne na HIV

Da li je ovaj medicinski eksperiment etički?

  • 1

Vest da je rođena beba otporna na HIV nije zastrašujuća. Ali informacija o modifikovanju genske strukture je šokantna. Oglasili su se naučnici širom sveta i dali svoje mišljenje o tome.

Prvo se pročulo da je rođena beba čiji DNK je modifikovan tako da je otporna na virus HIV-a. Zatim je izašla informacija da su rođene bliznakinje od kojih bi jedna trebalo da bude skroz otporna na HIV, dok se rezultati geneske promene kod druge još ispituju.

Povodom ove vesti oglasili su se naučnici širom sveta, kao i mnoga udruženja za zaštitu ljudskih prava, sa ciljem da opomenu na etičnost.

Mnogi tvrde da se ovo može uporediti sa Holokaustom, kada je eskaliralo istrebljenje Jevreja. Na isti način se veštačko "igranje" sa ljudskim genetičkim materijalom gleda kao istrebljenje jedne vrste.

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Jednom kad se promeni određen gen, to je dokaz da se u nekom trenutku može promeniti svaki i da to prevazilazi mere nauke. Naime, uzimanje nečije strukture u svoje ruke nije etički i podrazumeva nasilno menjanje ličnosti. To je nedopustivo.

Kineskim doktorima se zamera i to što nisu svoj pronalazak patentirali kao lek i pokušali da dovedu istraživanje do cilja izlečenja, već im je akcenat bio na bazičnoj promeni bića.

Naučnici koji se već 20 godina bave biotehnologijom i promenama na ljudskim genima su zatečeni, jer nisu imali uvid u to dokle su sa istraživanjem došle njihove kolege iz Kine. Istraživanje nije objavljeno ni u jednom naučnom časopisu pre nego što se sprovelo u praksi, čime se izbegla polemika o suštini ovog postupka.

Foto Ilustracija: Pixabay.com / Ovi blizanci vole da budu nerazdvojni

Najviše je zamerki na to što je odrađena promena gena koji je izložen bolesti, a ništa se nije uradilo kako bi HIV bio neutralisan, odnosno izlečiv.

Opasno je i to što promena genetičke strukture ne utiče samo na izloženog individualca, već i na celo njegovo potomstvo. Trebaće decenije istraživanja da se vidi koliko se ličnost promenila, odnosno da li i koliko ovaj eksperiment utiče na druge osobine čoveka.

Prelaženje limita dozvoljenog će čak biti isipitivano, jer je vest sveža i mnogi su šokirani.

Ipak, treba napomenuti da roditelji u ovome vide spas za čovečanstvo.

(Telegraf.rs / sciencealert.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA