≫ 

Antibebi pilule neće biti samo za žene: Uskoro stiže ova kontracepcija i za jači pol

Skoro milion dolara od Fondacije Bil i Melinda Gejts pomoći će da bude otkriveno da li je neka od već postojeći tableta pogodna za mušku zaštitu

  • 6

Istraživači škotskog univerziteta nadaju se otkriću u svom dugom projektu pronalaženja muške kontraceptivne pilule, zahvaljujući doniranih više od 900.000 dolara, koji su im omogućili da prouče da li neki od već postojećih lekova imaju potencijal.

Novac potiče od Fondacije Bil i Melinda Gejts, koja već dugo ulaže u projekte planiranja porodice žena u zemljama u razvoju i omogućvanju njihovog većeg pristupa kontracepciji.

Sada su uložili u mušku pilulu, nakon što su globalne studije pokazale da ih muškarci u mnogim zemljima bi rado uzimali kada bi postojale.

Nakon donacije od 929.585 dolara namenjenih za period od dve godine, na Univerzitetu u Dandiju istražuju da li neki od postojećih lekova ili hemikalija mogu da utiču na određena ponašanja sperme.

- To se odnosi na uticanje na mogućnost da plivaju do ženskog reproduktivnog trakta i ćelijski proces u glavi spermatozida moraju da se dogode da bi ćelija mogla da stigne do jajašca. Naše istraživanje pokazalo je da takve pilule već postoje - rekao je dr Pol Endrus, direktor operacija.

U nekoj od već postojećih tableta veruju da se krije mogućnost muške kontraceptivne pilule Foto: Pixabay

Takođe, tim u Sjedinjenim Državama objavio je da su u toku probe nešto tradicionalnijeg istraživanja - hormonskog gela. Muškarci bi koristili gel koji upija koša na njihovim nadlakticama i ramenima, sa progestinom, hormonom koji se koristi za žensku kontracepciju i testosteronom.

Ranih 1640-tih godina postojala je muška kontracepcija napravljena od životinjskih iznutrica, koja je dolazila sa instrukcijama na latinskom da bude oprana u toplom mleku kako bi se izbegle infekcije.

Mada današnji kondom izgleda malo drugačije i veće je dostupnosti on je osnovni koncept blokiranja sperme.

Potraga za muškom kontraceptivnom pilulom traje od 1950-tih, kada je bezuspešno počela, odmah nakon izuma ženskih antibebi pilula.

Raniji prsitupi muškoj kontracepciji su dosad bili hormoni i steroidi kako bi se zaustavila proizvodnja sperme, ali to nije dalo dobre rezultate jer je imalo neželjena dejstva, od gomilanja kilograma do akni.

(Telegraf.rs/The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nene

    1. decembar 2018 | 17:46

    Pa i mi zene kad pijemo hocemo da se gojimo od pilula sto ne bi i muskarci😂😂😂😂😂

  • Wien

    1. decembar 2018 | 18:02

    Stop ubijanju nerodjene dece...stop cedomorstvu...

  • Pop

    1. decembar 2018 | 19:29

    Zivele pilule ionako Nas I'ma ko mrava na planeti a vecina zivi bedno bolje kvalitet nego kvantitet zivota I ljudi isvega nee moze priroda da istrpi Koko Nas ima7milijardi je mnogo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA