≫ 

Evo šta odmah morate da proverite ako na vratu ili iza uveta primetite izraslinu

Ova grudvica nije nimalo bezazlena. Ako je imate odmah idite kod lekara

  • 0

Grudvica na vratu ili iza uva je veoma česta pojava kod ljudi, ali uglavnom se na to ne obraća pažnja. Posle ovog tekste će vam biti jasno zašto ova pojava nije nimalo bezazlena.

Mnogi ljudi ne daju važnost grudvicama ili malim izraslinama na vratu, odnosno iza uveta. Iako mislite da je u pitanju samo masno tkivo, trebalo bi da proverite sa lekarom, jer nekada su one simptom čak i za smrtonosne bolesti.

Evo šta treba da proverite ako imate ovakvu grudvicu.

Ispitajte da li je kancerogeno

Grudvice na vratu ili ispod uva može da bude simptom nazofaringealnog karcinoma, koji se proširio na limfne ćelije na vratu. Izrasline u ovom slučaju uopšte nisu bolne. Ostali simptomi nazofaringealnog karcinoma su zapušenje ušiju, krvi iz nosa ili njegovo začepljenje, zamagljen vid, glavobolje, pa čak i bol lica.

Grudvice iza uva mogu da budu znak i mnogih drugih karcinoma, a samo jedan od njih je rak kože.

Foto-ilustracija: Profimedia

Ispitajte limfni sistem

Kada vam je iz bilo kog razloga narušan rad limfnog sistema, mogu se pojaviti grudvice na vratu, a najčešće ispod vilice. Možda patite od limfadenopatije, odnosno zakrčenja limfnog sistema. Izrasline se zbog ove bolesti mogu javiti i na drugim delovima tela, a načešće liče na prave čireve.

Otoci ovakve vrste zahtevaju hitan pregled lekara i pravovremenu terapiju, da se bolest ne bi širila i ugrozila vam život.

Isitajte da li imate infekciju

Svaka izraslina na telu može da bude posledica neke veće infekcije u telu, a na tom mestu je samo eskalirala. Potrebno je da date svoju krv na analizu i da utvrdite koliki vam je CRP, jer je on pokazatelj upalnih procesa u telu.

Infekcije mogu da eskaliraju u mastoiditis.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Get Well Mobile STD Screening (@get_well_mobile_std_screening) on

Ispitajte da li imate cistu

Zapušenje lojne žlezde može da se pretvori u pravu cistu i onda imate ozbiljan zdravstveni problem. Ako je ovo u pitanju trebalo bi da osećate svrab kao da imate bubuljicu. Neophodno je da ovakvu grudvicu odstranite da se ne bi pretvorila u leglo patogenih bakterija ili prerasla u neku ozbiljnu bolest.

VIDEO: Slučajno je otišao na pregled i produžio sebi život

(Telegraf.rs / brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA