≫ 

Evo šta vam telo poručuje ako se ujutro probudite sa suvim ustima i osećate slabost

Dehidracija je sama po sebi neprijatna, a može da bude simptom za nešto mnogo gore

  • 0

Ukoliko se probudite ujutru sa suvim ustima i istovremeno osećate slabost, onda ste definitivno dehidrirali preko noći. Evo šta se zapravo dogodilo u vašem telu.

Posmatrajte svoje telo i ako primetite da se redovno ujutru budite dehidrirani, ako to nije samo posledica regularnog mamurluka, onda definitivno imate mnogo veći problem. Vaš organizam vam tada govori da se nešto ozbiljno dešava ispod površine.

Vaše telo ne može prirodno da dehidrira preko noći. Naučnici su još 2010. godine došli do saznanja da vaš unutrašnji sat ili srčani ritam tačno određuje koliko vode možete da izgubite tokom prosečnog vremena spavanja.

Međutim, može se desiti da se hidriranost poremeti tokom starenja ili usled neke druge neregularnosti u organizmu. Krivci za ovo stanje mogu da budu hormoni, poremećej sna, promena životnog balansa. A možda se radi o nekom ozbiljnijem oboljenju na koje treba posebno obratiti pažnju.

Foto: Profimedia/Alamy

Dehidracija može da se nastavi i u toku dana, pa je potrebno ispratiti stanje. Ako primetite da vam je slaba koncentracija onda nema greške da ste izgubili puno tečnosti.

Gubite tečnost dok dišete

Poremećaj sna dovodi do gubitka tečnosti, to je i dokazano. Samo dok dišete vi možete da izgubite neku količinu tečnosti. Ipak, neki načini disanja dovode do većeg gubitka tečnosti, a najviše ako dišete na usta, hrčete ili imate apneu.

Apnea je poremećaj gde se tokom sna javljaju prekidi u i disanju u gotovo istim intervalima. Bilo bi poželjno da neko ko je pored vas obrati pažnju i da vas upozori na to kako dišete dok spavate, jer je možda vreme da se javite doktoru.

Znojite se noću

Znojenje se može desiti zbog previsoke sobne temperature ili iz nekog ozbiljnijeg razloga. Čak i najobičnija infekcija može da prouzrokuje prekomerno znojenje. Ipak, treba napomenuti da preznojavanje izazivaju i neke teške bolesti, od kojih je samo jedna poremećaj rada štitaste žlezde. Tako da ako primetite ovaj simptom, ne bi bilo loše da se javite doktoru.

Pretoplo vam je u sobi

Temperatura prostorije u kojoj spavate bi trebalo da bude između 15 i 20 stepeni Celzijusa. Čak i ako vam se učini da vam je hladno u sobi pre nego što legnete, imajte na umu da ćete se dodatno zagrejati pod pokrivačem i da će vam tokom noći biti mnogo toplije. Nije na odmet da negde u uglu imate regulator temperature koji će vas rasteretiti i nećete morati da vodite računa o ovm problemu. Visoka sobna temperatura dovodi do prekomernog znojenja, ali i do prekomernog mokrenja. Na oba načina gubite više tečnosti nego što bi trebalo.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Smanjen vam je nivo estrogena

Tokom vašeg menstrualnog ciklusa postoji ceo jedan period tokom kojeg bi trebalo da vam nivo estrogena bude nizak. Tada je normalno da budete dehidrirani ujutru, jer tokom noći izlučujete veću količinu tečnosti. To je zato što je estrogen direktno povezan sa sposobnošću tela da zadrži vlagu. Neposredno pre menstruacije bi trebalo da unosite više tečnosti nego inače, jer su oba ženska hormona povezana sa nivoom tečnosti u organizmu.

Vežbate prekasno

Ukoliko vežbate neposredno pre spavanja, vaš metabolizam se prirodno ubrzava. On nastavlja da radi visokim tempom i u toku noći, a to dovodi do dehidracije tela. Savetujemo vam da promenite rutinu. Čak je i mnogo zdravije vežbati ujutru.

Vaši lekovi imaju nuspojave

Mnogi lekovi su veštački diuretici, a da to nije njihova osnovna svrha. Ukoliko pijete neku fiksnu terapiju, obratite pažnju na to kako se vaše telo ponaša. Ako izlučujete više tečnosti putem mokrenja ili ako se prekomerno znojite, ne bi bilo loše da to napomenete svom lekaru kako bi se možda uspostavila neka druga terapija.

Napominjemo da lekovi koji najviše proteruju tečnost iz vašeg organizma su oni za snižavanje visokog krvnog pritiska, kao i oni za regulisanje srčanog ritma.

VIDEO: One su se napile od vode

(Telegraf.rs / bustle.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA