≫ 

5 simptoma opasne dehidracije: Grčevi u mišićima i zatvor su samo neki od signala koje nam telo šalje kada je u opasnosti

Sa svih strana nas bombarduju informacijama kako je voda veoma važna, te hidratacija tela

  • 0

Ukoliko ste žedni, to znači da ste već dehidrirali i da vašem telu očajno treba tečnosti.

Dehidratacija nastupa onda kada vaše telo gubi više tečnosti nego što dobija, a ovo se najčešće dešava kada vežbate ili kada ste bolesni.

Međutim, ovo nije jedini znak da vam je potrebna voda. Ovo su pet simptoma dehidratacije na koje treba obratiti pažnju.

Grčevi u mišićima

Izbegnite grčeve u mišićima samo uz pomoć vode. Foto: Pixabay.com

Kada gubite tečnost, mišićni nervi šalju signal mozgu da nešto nije u redu te se počinju grčiti. Takođe, kada vežbate i gubite tečnost, stvarate disbalans elektrolita u mišićima.

Povećava se želja za slatkišima

Organi kao što je jetra koriste vodu da bi funkcionisali i obavljali svoje zadatke u koje spada otpuštanje glikogena. 

- Ako jetra ne dobija svoje 'gorivo', onda ne može da funkcioniše kako treba i čitav sistem se remeti. I šta onda radimo? Jedemo, rekao je Doktor Segal dodavši da su tada slatkiši najprivlačnija hrana te da želja za slatkišima i slatkim pićima predstavlja znak dehidratacije.

Osećate se malaksalo i manta vam se

Ukoliko je vaše telo hidrirano, onda će krvni pritisak biti normalan. Čim vam ponestane tečnosti, krvni pritisak počne da pada, što vodi do malaksalosti i mantanja.

Ređe idete u toalet

Ako manje praznite bešiku onda ste verovatno u problemu. Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ukoliko ne unosite dovoljno tečnosti, nećete često ići u wc, a ako imate veliki problem s dehidratacijom, to će biti primetno na vašoj besici.

- Ako inače idete u wc svaka dva-tri sata, a desi vam se da niste otišli više od osam sati, onda imate veliki problem s nedostatkom tečnosti u organizmu", rekao je doktor Segal i dodao da ovo može predstavljati veliki problem jer se vaše telo ne rešava toksina i vi sebe stavljate u opasnost da vam se u bubrezima stvori kamenac.

U većini slučajeva, problemi s dehidratacijom se mogu rešiti tako što ćete jednostavno početi da konzumirate više vode. Obratite pažnju na znakove koje vam šalje vaše telo. Ako je dehidratacija ozbiljnija možete sebe dovesti u životnu opasnost, te ako se nađete u situaciji u kojoj vam se manta ili ne možete održati ravnotežu - obratite se doktoru i tražite infuziju.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA