≫ 

Evo kako da najlakše otkrijete da li je muškarac pod stresom

Mnoge žene misle da su muškarci razmaženiji, ali oni u stvari drugačije doživljavaju stres

  • 0
Stres, Hiperaktivnost, nervoza

Foto: Profimedia/Alamy

Stres ne bira ni mesto ni vreme, a ni pol. "Napada" baš sve osobe na svetu. Ipak, ono što se razlikuje je reakcija na stres i to odvaja muškarce od žena. Evo kako da znate da je muškarac pod stresom.

Mnogi simptomi koji pokazuju da je neko pod stresom su zajednički za oba pola. Međutim, postoji nekoliko onih koji su jako tipični baš za muškarce.

Prema Američkoj asocijaciji psihologa, muškarci nemaju često ekspresiju stresa koji su preživeli. Dokazano je da žene bolje kanališu stres i mnogo manje stresa koji su preživele na poslu "donose" kući. Za razliku od njih, muškarcima je mučno da se druže kad su napeti i uglavnom se osame. Čak mogu da dožive prolaznu impotenciju ako trpe stres.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Postoje fizički, psihički i ponašajni pokazatelji stresa, a evo koji se ističu kod muškaraca.

Fizički simptomi: glavobolja, zatvor, dijareja, nervozni želudac, gorušica, napetost mišića, bol u vratu, leđima i grudima, premor, ubrzan rad srca, otežana koncentracija, problem sa erekcijom.

Foto-ilustracija: Profimedia

Psihički simptomi: anksioznost, tuga ili depresija, iritabilnost, nemir, bes i gubitak seksualne želje.

Ponašajni simptomi: preterivanje ili omlovažavanje, upotreba alkohola i droga, socijalna izolacija, preterano pušenje, kockanje, krckanje vilice i škripanje zubima, noćne more, previše ili premalo spavanja i opsesivno kompulzivno ponašanje.

Foto-ilustracija: Profimedia

Stres kod muškaraca može da eskalira i u ozbiljnija oboljenja kao što su. rak prostate, erektilna disfunkcija, neplodnost, kardiovaskularna oboljenja, hronične gastro-intestinalne bolesti, hronični bolovi, učestale prehlade i infekcije.

(Telegraf.rs / healthline.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA