Simptomi srčanog udara mogu biti drugačiji kod žena - a poruka ove žene može da vam spase život

Ona je podelila tvit o simptomima srčanog udara i probudila žene širom sveta

  • 0

Simptomi srčanog udara nisu kod svakog obolelog od ove bolesti bili isti. Ali ispostavilo se da za žene postoje posebni signali da će vam se desiti infarkt.

Jedna žena koja je preživela srčani udar je rešila da upozori sve ostale pripadnice lepšeg pola na simptome koje mogu da osete.

U tvitu koji je za kratko vreme postao viralan, ova medicinska sestra je otkrila manje vidne signale na koje bi definitivno svi trebalo da obrate pažnju i da odmah odu kod lekara.

- Želim da upozorim sve žene da mi infarkt doživljavamo drugačije. Prošle nedelje sam imala srčani udar. Leva koronarna arterija mi je bila zapušena i do 95 odsto. Živa sam zato što sam pozvala hitnu pomoć. Nikada nisam imala bolove u grudima. Nije bilo onako kao što možete da pročitate u pamfletima. Bila sam i dobro i loše tokom proteklih nedelja - piše u tvitu pod nikom @geewheezie.

Ona objašnjava da su nje ni simptomi bili bol u gornjem delu leđa, odnosno u lopaticama, kao i u ramenima i u obe ruke.

- Osećala sam se kao da gorim i bolelo me je. Zapravo sam mislila da sam istegla mišiće - piše.

Tek kada je počela da se znoji i da povraća pozvala je hitnu pomoć.

Ona je medicinska sestra i starija žena. Pomagala je komšiji da sredi ogradu. Zbog toga je mislila da je istegla svoje mišiće. Nije povezala bol u leđima sa onim što nazivaju bol u grudima.

Kada je odšla u bolnicu i kada su joj odradii koronarnu kateterizaciju videli su da je u pitanju srčani udar. Odmah su joj ugradili četiri stenta.

Koronarna kateterizacija je procedura koja se radi zarad utvđivanja srčanih problema, odnosno problema krvnih sudova. Gotovo laparoskopski se ulazi unutar krvnih sudova kroz butnu arteriju i snima se stanje iznutra. Kamera seže sve do srca i proverava aorte i srčane zaliske, komore i pretkomore. Stentovi su mali žičani mrežasti predmeti koji se ugrađuju popreko ispred zapušenja i tako sprečavaju da takozvani tromb krene ka srcu.

Samo dan posle operacije, ova žena je bila kod kuće i osećala se prilično dobro.

Tvit koji je podelila je podeljen preko 25.000 puta i mnogi su komentarisali kako je njima bilo i kakve su simptome osećali pre nego što su imali srčani udar i tokom predinfarktnog stanja.

Na ove znakove treba da obratite pažnju ako ste žena, jer vam možda preti infarkt: ekstremni zamor; prekomerno znojenje; tup bol u predelu grudi, leđa, ramena, vrata i vilice; mučnina i vrtoglavica; slab udah; Nesanica i anksioznost.

(Telegraf.rs/ prevention.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA