Ovaj vitamin štiti pluća bebe ako majka puši tokom trudnoće

Pušenje može da šteti zdravlju i bebe i trudnice

  • 2

Trudnice koje se trude da ostave pušenje trebalo bi da povećaju unos vitamina C kako bi zaštitile pluća svoje nerođene bebe.

Istraživači su otkrili da bebe, čije su majke uzimale svakoga dana 500mg vitamina C, imala zdravija pluća sa tri meseca starosti nego ona deca čije majke nisu uzimale ovaj vitamin. Ovaj sastojak koji se krije u citrusima može da doprinese zdravlju i bebe i trudnice. Ipak, pružanje pomoći majkama koje žele da ostave pušenje treba da bude prioritet.

Trudnice koje puše izlažu i sebe i bebu opasnosti. Foto: Pixabay.com

Majke koje puše tokom trudnoće izlažu svoju decu nekim ozbiljnim zdravstvenim problemima. Dolazi do povećanja šanse za prevremeno rođenje, vaginalno krvarenje i probleme sa placentom. Povećan je rizik i od defekta vilice i usana kod deteta, ali i od male težine na rođenju. Ugrožena su i pluća kao i protok vazduha kroz njih. Ali su bebe čije su majke u trudnoći uzimale vitamin C bolje prošle na testiranju pluća.

-Pušenje tokom trudnoće odražava se na nikotinsku zavisnost, a generalno pogađa najranjiviju populaciju. Pronalaženje načina da se pomogne deci izloženoj dimu i nikotinu dok su još u materici i prepoznavanje prave opasnosti od proizvoda koji se reklamiraju su veoma važni za zaštitu života i zdravlja onih koji nisu odlučili da tome budu izloženi, rekla je autorka istraživanja doktorka Sindi MekEvoj, profesorka pedijatrije na Univerzitetu za zdravlje i nauku Oregon.

Zaštitite vašu bebu još dok je u stomaku. Foto: Pixabay.com

Pušenje smanjuje količine vitamina C koje se nalaze u telu. Uzimanjem suplemenata majke štite njihove ćelije od štete koju nanose slobodni radikali. Iako je moguće popraviti ili sprečiti malo štetu od duvana, deca koja su izložena duvanskom dimu dok su u materici imaju veliki rizik da budu gojazna, imaju poremećaja u ponašanju i druge ozbiljne zdravstvene probleme.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    14. decembar 2018 | 15:00

    Najbolje je da nikako nepusi i da izdrzi 9 meseci,na taj nacin pomocice i sebi i bebi,

  • Xxx

    14. decembar 2018 | 14:13

    To samo vi ohrabrujte majke da puse u trudnoci ovako!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA