≫ 

Prost test sa stepenicama može da otkrije da li ćete umreti pre vremena

Uz pomoć jednostavnog testa odredite kakvog ste zdravlja

  • 3

Biti u dobroj formi nije rezervisano samo za sportiste već je veoma važno da svi budemo u dobroj formi jer to smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka i drugih bolesti.

Prema istraživanju naučnika iz Španije u kome je učestvovalo 12.615 ljudi starosti od 18 do 91 godine za koje se sumnjalo da postoji opasnost od bolesti koronarne arterije, forma igra glavnu ulogu u održanju zdravlja. Učesnici su bili podvrgnuti testu na traci kako bi se proverila njihova reaklcija na stres, gde su oni ili hodali ili trčali sve do iscrpljenosti.

Penjite se uz stepenice što je više moguće. Foto: Pixabay.com

Rezultati testa su mereni u metaboličkim ekvivalentima (MET). Kako bi dobro izveli test učesnici su morali da dostignu 10 MET poena što je jednako penjanju tri ili četiri spratova bez zaustavljanja.

- 4 spratova stepenica je jednako skoro 20 metara sa nagibom od 30 do 35 stepeni. Ukoliko neko može da se popne uz stepenice za 45 do 55 sekundi onda imaju 10 MET poena što znači da je u dobroj formi, izjavio je vođa istraživanja doktor Hesus Peteiro Vaskez.

Oni koji nisu uspeli da ispune ovaj test, pet godina kasnije imali su slab kapacitet fizičkih sposobnosti i imali su tri puta veće šanse da umru od kardiovaskularnih bolesti, dva puta veće od raka i drugih bolesti. Što su imali bolju formu bili su zaštićeniji.

Fizička aktivnost i forma imaju veliki uticaj na krvni pritisak i lipide, a samim tim i na ceo kardiovaskularni sistem. Utiče i na smanjenje zapaljenja, što je veoma važno jer su brojne upale viđene kao uzrok nekih oblika kancera i srčanih oboljenja.

VIDEO - Nećete verovati šta može još da vam produži život:

(Telegraf.rs/prevention.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezda

    13. decembar 2018 | 16:37

    Neću da umrem ni na vreme a kamo li pre vremena!

  • Dejan

    13. decembar 2018 | 16:34

    Ma kakav MET, kad me pritera izadjem na treci sprat za 10 sekundi

  • Danijel

    13. decembar 2018 | 19:27

    A inače postoji određeno vrijeme za umiranje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA