≫ 

Evo zašto psi zaista mirišu vaše prepone kada imate menstruaciju

Ova informacija će vam biti neprijatnija od same situacije

  • 5

Psi u većini slučajeva nemaju granicu kada je njušenje u pitanju, pa na taj način možete biti posramljeni u javnosti kada imate menstruaciju. Baš tada će se vaš pas vrzmati oko vaših nogu i mirisaće vam prepone. Evo zašto to radi.

Poznato je da je seći njuh veoma snažan i da može da registruje oko 300 miliona različitih mirisa. Zbog toga se kučući dresiraju za potrebe vojske i policije, a od nedavno su angažovani i u ranoj dijagnostici teških oboljenja.

Ipak, manje je poznato zašto vas psi njuše dok imate menstruaciju.

Zašto vas pas njuška za vreme ciklusa

- Pas je navikao na vaš miris, a kada dobijete menzis onda se drugačije osećate i vaš ljubimac to može da oseti - kaže Kejt Mornement, bihevioralističar i savetnik.

- Žena tokom i posle menstruacije luči feromone i pas to odmah nanjuši. Međutim, oni su spremni da osete i neke nepravilnosti, odnosno odstupanja od predhodnih ciklusa i da vam ukažu na postojanje infekcije - objašjava Kristin Mekmilan, trener pasa.

Foto: Pixabay.com

- Ipak, prvenstveno se radi o seksu. Vašeg psa nadražuju feromoni koje takođe luče ženke kada su spremne za parenje. Može da se desi da pas ne arzlikuje ove signale i da veruje da ste spremni za ljubavni odnos sa njim. Tada je važno zadržati autoritet nad ljubimcem, jer može i da vas napadne - dodaje Mekmilan.

Mužjaci će vas mirisati tokom ciklusa tražeći informaciju da li ste spremni za parenje, a ženke to rade da bi uvidele da li im predstavljate potencijalnu pretnju kod partnera.

Međutim, pored prvobitnog nagona, vaši ljubimci vam žele dobro i njuškanjem nogu da vam daju određene signale da nešto nije u redu.

Ukoliko vam se prepuni tampon, vaš pas će intenzivno biti među vašim nogama i verovatno će jako lajati.

Takođe, ako se pojavi neka specifična hormonska promena tokom ciklusa, psi to mogu da detektuju, pa bi trebalo da obratite pažnju na njihovo ponašanje i da možda posetite ginekologa.

Dokazano je da psi mogu da osete svaku ginekološku promenu, od obične infekcije, pa do raka genitalnih organa.

Foto: Pixabay

Koji psi više njuškaju žene tokom menstruacije

- Srednji i veći psi su više oportunistički nastrojeni i oni će vas pre njuškati za vreme ciklusa. Oni daju sebi za pravo da imaju bliskost sa vama, pa je menstrualni period pravo vreme za to - kaže Mornement.

Takođe, među takvim psima su i oni koji spadaju u goniče ili lovačke pse. Ovakvim psima je krv jedan od pokazatelja da su bliže plenu i da će uskoro osvojiti teritoriju.

Ipak, trebalo bi naglasiti da psi koji su dresirani za detekciju oboljenja mogu biti bilo koje vrste, te onda možete očekivati da vas gotovo svaki pas pomiriše kako bi vas upozorio na potencijalni zdravstveni problem.

(Telegraf.rs / huffpost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxx

    16. decembar 2018 | 16:51

    Grozno!! Zato imam macku.

  • DARKO 100%

    16. decembar 2018 | 12:24

    Ja sam pitao moga kera🐶 zasto njusi izmedju nogu i nisam dobio odgovor😯😉

  • Psar

    16. decembar 2018 | 12:25

    Pas njusi i kod maskaraca i zena prepone bez obzira na ciklus. Psi imaju vise puta jaci osecaj za njuh nego ljudi, pa sve namirisu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA