Evo šta sve tačno morate da jedete za doručak, ručak i večeru ako ne želite da se razbolite ove zime

Tačno određenim doručkom, ručkom i večerom možete da se borite protiv gripa i prehlade

  • 4

Vaš imuni sistem se bori dvanaest neseci u godini protiv prehlade i gripa i vi toga treba da budete svesni. Kada on ponekad "zapne" dovoljno je malo da ga pogurate i sigurno nećete biti bolesni. Evo šta treba da jedete svaki dan kako bi vaše zdravlje bilo na nivou.

Pre nego što osetite prve simptome prehlade, kao što su kijavica i kašalj, bilo bi dobro da primenite zdrav način ishrane i onemogućite virusima i bakterijama da "vršljaju" po vašem organizmu.

Evo celodnevnog recepta za zdravu hranu koji morate odmah da počnete da primenjujete, ukoliko hoćete da budete zdravi.

DORUČAK

Voda sa limunom je odličan način za započinjanje dana, a ima antiinflamatorno dejstvo za organizam. Pored toga što poboljšava rad imunog sistema u celosti, ta količina vitamina C koju unesete pomaže varenje, a ima funkciju i detoksikacije organizma.

Foto-ilustracija: Flickr/With Wind

Probiotici su takođe jako važni, jer njihovim unošenjem, odnosno snabdevanjem organizma dobrim bakterijama, hranite ceo probavni trakt i omogućavate da on radi vez problema.U tom slučaju apsorpcija hrane je adekvatna i možete biti sigurni da sve što pojedete za doručak ima samo korist za vaše telo.

RUČAK

Obojite obrok i nećete imati nikakvih zdravstvenih problema. Ukoliko se u vašem tanjiru nađe nešto žuto, narandžasto, crveno i zeleno, onda ste podmirili unos svih vitamina i minerala. Narandžasto povrće sadrži veta-katoten, a crveno (i ljubičasto) sadrži proantocijanidin, snažan antioksidans koji jednostavno čisti vaše telo. Zeleno povrće je puno vitamina i gvožđa, a žuto obiluje vitaminom C.

Foto-ilustracija: Foter/mattwalker69

Važno je da ručate relativno rano kako biste imali vrmena za užinu i večeru. Preporučljivo je da to bude 13h.

Prošetajte posle ručka jer to povećava nivo vitamina D u organizmu, a smanjuje nivo kortizola.

UŽINA

Ovaj obrok bi trebalo da bude manje obilan, a bogat proteinima. Umesto "praznih" grickalica, odlučite se za proteine, jer oni omogućavaju da se stabilizuje nivo šećera u krvi i da se imunološki sistem podigne na viši nivo. Proteini takođe donose energiju vašem organizmu koja je u ovo doba dana u padu, pa bi trebalo to da iskoristite.

Foto: Pixabay.com

Vežbanje posle užine bi mogla da postane vaša rutina. Osim što se oslobađate stres na taj način možete i da doprinesete regulaciji metabolizma u telu i da ostanete zdravi.

VEČERA

Važno je da ovaj obrok bude nešto ranije nego što je većina ljudi navikla. Pored toga, trebalo bi da večera bude bude laka. Na taj način ćete izbeći probleme sa nesanicom i omogućićete sbi dovoljnu količinu sna, koja je važna da bi se vaš imuni sistem održao na nivou. To se postiže čišćenjem ćelija tokom sna.

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Ako legnete ranije vaše telo stvara mnogo više anti-tela nego što se to postiže vakcinacijom. Pored toga važno je da isključite uređaje koji emituju plavi signal u okruženju u kojem spavate, kako ne bi nadraživali vaš nervni sistem, kao i lučenje melatonina i dovodili do pada imuniteta.

Pre spavanja biste mogli da pripremite toplu kupku i da pročitate par stana zanimljive knjige.

(Telegraf.rs / mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mića

    17. decembar 2018 | 12:07

    Ma kakvi!Za dorucak suva slanina i domaca kobasica,rucak sarma sa suvim rebrima ili podvarak !!!Vecera neka pita sa sirom pa oko 23 h opet malo da se nasecka suvog mesa i kobasice,..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA