9 načina na koje brada može da vam sačuva zdravlje zimi

Dlake su zimi odlična izolacija za našu kožu

  • 5

Muškarci u zimskim mesecima sve češće puštaju brkove i bradu, a to može mnogo da doprinese njihovom zdravlju.

Brada može da bude odličan izbor za bilo koje godišnje doba ne samo za zimu, ali u hladnijim danima je češća kod muškaraca. Zdravstvene koristi su brojne, ali samo ukoliko se vodi računa o higijeni i brada održava urednom. Ovo su samo neke od prednosti koje brada donosi momcima.

Štiti od sunca

Brada je voema privlačna ženama. Foto-ilustracija: Profimedia

Brada sprečava štetan uticaj UV zraka na kožu jer ih odbija i reflektuje. Ona je praktično sloj koji pokriva kožu lica i sprečava da oni dopru do dermisa.

Sprečava astmatične napade uzrokovane alergijom

Radi kao filter i sprečava da okidači astmatičnog napada dođu do vaših disajnih puteva. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće ukoliko se brada ne održava i ne pere jer se onda alergeni zadržavaju i s vremenom mogu da izazovu napad.

Smanjuje bakterije na licu

Eksperiment u kome je učestvovalo 408 medicinskih radnika sa i bez brade pokazao je da se neke od bakterija pojavljuju češće kod onih koji nemaju bradu nego li kod bradonja.

Radi kao filter

Što je gušća brada to je bolja kao žaštita. Foto: Pixabay. com

Poput dlaka u nosu, dlake na koži sprečavaju prodiranje alergena. Ali može da zadržava i štetne materije pa je održavanje bitno.

Odlično greje

Koža ispod brade je toplija od gole kože. Kada vam je hladno telo reaguje tako što podiže dlake kako bi one zadržale toplotu tela.

Žene “padaju” na bradu

Muškarci vole plavuše, a žene vole bradonje. Obrijana lica su im najmanje privlačna, a što više brade neko ima to im je privlačniji.

Smanjuje rizik od raka kože

UV zraci mogu da budu uzrok rak akože jer su ćelije podložne promeni njihovog DNK. Sve što sprečava izloženost UV zraka može da vas zaštiti.

Sprečava posekotine i rane na koži

Bradonje su u modi. Foto: Pixabay.com

Jedna od koristi je ta što ne morate da se brijete p atako nećete imati posekotine na koži koje pored toga što su bolne, mogu da budu opasne i da se inficiraju.

Koža je hidriranija

Dlake štite kožu od izlaganja vetru i hladnoći pa se ona ne suši i manje puca. Nije samo to dovoljno pa tako morate da hidrirate kožu i da pored toga što se ne brijete svakodnevno vodite računa o higijeni vaše brade.

Smanjuje fotostarenje

Izlaganje suncu je jedan od faktora koji utiču na brže starenje kože i pojavu bora i staračkih pega. Nivo zaštite zavisi od dužine brade i njene gustine, kao i ugla pod kojim vas sunce zahvata.

(Telegraf.rs/msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hari

    18. decembar 2018 | 20:36

    Neću da pustim bradu...hipsterisanje, pozeraj, apsolutno nema veze sa Vikinzima, muškarčinama, drvosečama itd. Sramno

  • Ajvar

    18. decembar 2018 | 14:17

    A sta ćemo sa ljudima koji nemaju bradu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA