≫ 

Jedna jedina stvar je okidač za više od 4 odsto oboljenja od raka u celom svetu, a možete da je promenite

Uzročnici raka su različiti, ali ovaj jedan je okidač na koji možete da utičete

  • 0

Ukoliko vam je bio potreban razlog da skinete kilograme, onda je to definitivno ovaj podatak. Gojaznost je okidač za pojavu četiri odsto karcinoma u svetu. A morate priznati da je jedan od retkih na koji možete da utičete.

Prema najnovijoj studiji objavljenoj u naučnom časopisu "The American Cancer Society’s journal" gojaznost je odgovorna za gotovo četiri odsto dijagostikovanih karcinoma na svetu. Ovaj podatak je prilično poražavajući, ako se uzme u obzir da je 21. vek u pitanju.

- Kada smo analizirali više epidemioloških naučnih istraživanja, našli smo direktnu vezu između pojave karcinoma i viška kilograma - kažu autori studije.

Analizirani su podaci prosečne težine ljudi koji su umrli od raka, kao i obdukciono stanje njihovih krvnih sudova. Kada su se nalazi uporedili došlo se do zaključka da je preterana kilaža uzrok čak 13 vrsta raka, a da otežava lečenje kod više od 50 odsto obolelih od ove opake bolesti.

Mnogi mehanizmi su ispitivani da bi se utvrdila tačnost ovih podataka. Naime, povećana masnoća u krvi uslovljava insulinsku rezistenciju, koja je odgovorna za povećanje šećera u krvi. To je okidač za proizvodnju insulinskih proteina koji razaraju organizam. To je već u mnogim studijama povezano sa stvaranjem raka jajnika, grlića materice i raka grudi. Visok nivo insulina je takođe povezan i sa rakom testisa, bubrega, prostate i limfnih žlezda.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

- Kada se zna tačan uzrok bolesti, onda je mnogo lakše delovati i terapija koja je adekvatna dovodi do izlečenja - pojašnjavaju autori.

Svetska zdravstvena organizacija je objavila podatak da je trećina populacije gojazna. Međutim, rizik od oboljevanja od raka se ne može ravnomerno rasporediti na svaku zemlju u svetu, jer postoje one bogatije, kao i siromašnije države. Tako da je rizik da obolite od raka ako imate višek kilograma, a živite u siromašnoj zemlji jedan odsto, a ako živite u bogatoj zemlji između sedam  i osam odsto.

Da bi ste znali da li ste u rizičnoj kategoriji, potrebno je da izračunate svoj indeks mase, pa ako spadate u debeljuškaste ili preterano gojazne bilo bi dobro da se latite neke dijete i pređete na program zdrave ishrane.

Indeks mase izračunajte unošenjem podataka OVDE.

(Telegraf.rs / rd.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA