≫ 

Samo ovakav spanać je zdrav: Pravimo kardinalnu grešku kada ga kuvamo, umesto da ga dodamo u smuti

Nisu sve namirnice podjednako zdrave kada su sveže i kada su termički obrađene

  • 1

Ukoliko želite da iskoristite spanać na najzdraviji mogući način, onda trebate da ga iseckate i ubacite u smuti u sirovom stanju.

Kuvanje zeleniša razbija njihove antioksidante, a ako ga pomešate sa jogurtom ili mlekom oslobodiće veoma moćat hranljivi sastojak - lutein.

Spanać servirajte svež i bez bilo kakve termičke obrade. Foto: Pixabay.com

Kuvanje ili prženje spanaća je najbolji način da uništite lutein koji on sadrži. Lutein pomaže u smanjenju rizika od infarkta i sprečava oštećenje vida.

Stručnjaci sa Univerziteta u Švedskoj testirali su različite načine spremanja bejbi spanaća kupljenog u prodavnici kako bi utvrdili šta se dešava sa hranljivim sastojcima. Zaključili su da je najbolje da se spanać uopšte ne zagreva, a da je najbolje da se koristi u smutijima sa punomasnim mlekom ili jogurtom.

Smuti od spanaća i jogurta ili punomasnog mleka je odličan za vaše zdravlje. Foto: Pixabay.com

Kada je spanać iseckan na male komadiće oslobađa se više luteina iz lišća dok masnoća povećava sjedinjenje luteina sa tečnosti. Bilo da kuvate spanać ili ga stavljate u lazanju i pečete, što ga duže termički obrađujete to je gore.

Dokazano je da lutein pomaže ljudima koj iimaju oteknute krvne sudove ili imaju koronarnu bolest arterija. Poznat je i kao vitamin za oči jer sprečava oštećenje pod dejstvom sunca.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA