Budite fit za samo 15 minuta: Najbolja vežba i ishrana uz pomoć koje će vaši kukovi biti elastičniji

Fleksibilni kukovi su važni za zdravlje vaše kičme, pogotovo u starosti

  • 1

Samo 15 minuta vežbanja dnevno je dovoljno da održite zdravlje svojih kukova na najvišem nivou i da kasnije u životu, odnosno kada ostarite, nemate problema ni sa njima ni sa kičmom.

U mnogim trening programima se vežbaju i kukovi, ali se o toma jako malo govori. Ipak, radi se bitnom delu tela za vitalnost cele fizionomije i važno je da kukovi ostanu elastični što duže tokom života. Oni nisu odgovorni damo za funkcionisanje donjih ekstremiteta, već utiču na položaj kičmenog stuba, a ako razmislite onda je to celo telo.

Evo kako da vežbate kukove

Foto: Pixabay.com

Koristite vežbu istezanja. Naime, zauzmite sedeći položaj sa savijenim nogama i kolenima i pripijenim stopalima. Tako spojena stopala privucite telu i zadržite ih rukama. Zatim, polako spuštajte kolena ka podu koliko god više možete. zadržite ih u tom položaju do jednog minuta, a potom se vratite se u prvobitni. Vežbu ponavljajte bar pet puta. Između svakog ponavljanja se relaksirajte ravnomernim disanjem.

Najbolje vreme da radite ovu vežbu je posle napornog posla.

Kako biste lakše izveli sve što se od vas traži, možete da se naslonite na zid i tako nađete potporu za svoja leđa.

Šta bi trebalo da jedete?

Foto-ilustracija: Profimedia

Da biste imali zdrave, jake i elastične kukove trebalo bi da jedete:

- inćun ribu (slična sardeli) koja je prepuna omega-3 masnih kiselina, a one su odgovorne za zdravlje srca i krvnih sudova, kao i za elastičnost zglobova;

- svež đumbir, koji pojačava cirkulaciju i smanjuje masnoće, pomaže kod upala i pokretljivosti zglobova.

Pored ovoga, jako je važno da pijete dosta vode, jer je ona glavni sastojak zglobova i njihovih spona. Da biste održali elastičnost trebalo bi da popijete između dve i tri litre vode dnevno.

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA