Ako nemate ovo oko vaše kuće, imate veći rizik od srčanog i moždanog udara

Naučnici napokon imaju dokaz za ono što smo oduvek znali

  • 0

Oduvek smo znali da je priroda dobra za naše zdravlje, a sada je dokazano koliko zelenilo može da poboljša kvalitet vašeg života i da doprinese vašem zdravlju.

Život u krajevima punima zelenila se pozitivno odražava na zdravlje krvnih sudova, otkrilo je nedavno američko istraživanje.

Za potrebe ovog istraživanja naučnici su analizirali razne biomarkere stresa i rizika od srčanih bolesti koji su uzimani iz krvi i urina. Radilo se o 408 pacijenata primljenih u kliniku za kardiologiju u Luisvilu, u Kentakiju.

Uz pomoć satelitskih podataka NASA-e i USGS-a su procenili koliko je gusto zelenilo koje okružuje kuće pacijenata.

U odnosu na one koji su živeli u betonskim naseljima, stanovnici najzelenijih mesta su imali niže nivoe hormona epinefrina u urinu. On je pokazatelj nivoa stresa. Takođe, imali su u urinu niže nivoe markera oksidativnog stresa poznatog kao F2-izoprostan.

Ljudi u zelenijim krajevima su imali i veći kapacitet održavanja zdravlja krvnih sudova.

Foto-ilustracija: Freeimages/juliaf

Ispitanici su bili u proseku stari 51 godinu. Većina je bila gojazna i s povišenim krvnim pritiskom i holesterolom. Većina je, takođe, živela u područjima s malo zelenila.

Naučnici tvrde da su se veze između zelenila i manjih nivoa raznih markera za srčane bolesti potvrdile i nakon što su eliminirali druge faktore koji mogu uticati na zdravlje srca. To bi bili starost, pol, pušenje, korištenje statina za smanjivanje holesterola, blizina saobraćajnog zagađenja ili uticaj siromaštva, prenose svetski mediji.

- Moguće je da blizina zelenila utiče na fizičke aktivnosti, a veća gustina zelenila poboljšava kvalitetu vazduha - tvrdi naučnik Anamari Hirš, koja nije učestvovala u istraživanju.

Dodala je da zeleni prostori mogu da povećaju osećaj društvene kohezije što je faktor povezan sa zdravljem i dobrobiti.

- Zelenilo takođe predstavlja barijeru za stresne faktore iz okoline. To uključuje saobraćajnu buku i ružne građevine - objasnila je Hirš.

Već su pređašnja istraživanja utvrdila da je život u zelenilu povezan s nižim rizikom od smrti zbog srčanih i disajnih problema i s manje hospitalizacija zbog srčanih i moždanih udara. Ipak, kako napominju naučnici u časopisu "Journal of the American Heart Association", te su studije uvek bile rađene na nivou populacije i nije bilo nikad dokaza na nivou pojedinca.

(Telegraf.rs / klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA