≫ 

Evo zašto morate da se izujete i presvučete čim dođete kući

Prva stvar koju morate da uradite kada dođete kući jeste da se presvučete

  • 1

Nešto najgore što možete da uradite jeste da sednete na kauč u istoj odeći u kojoj ste bili napolju, ili još gore - da sednete na krevet u kome spavate.

Stručnjaci savetuju da imate obavezno kućnu odeću i da je oblačite čim stignete kući. Razlozi za to su brojni. Mnogi od nas putuju do kuće gradskim prevozom u kome često sedimo, a ne možemo da znamo gde je sedela osoba pre nas i da li i koliko često menja odeću koju nosi. Isto važi i za obuću.

U gradskom prevozu svakodnevno se preveze ogroman broj ljudi. Foto: Telegraf

- Ljudi stalno sa sebe odbacuju mrtve ćelije kože, masnoću, znoj i još mnogo toga, a sve to može da se nađe na vašoj odeći. Svakoga dana odbacimo oko 500 miliona ćelija kože i litar znoja. Bakterije i mikroorganizmi mogu da prežive danima pa i nedeljama i mesecima na odeći, objasnio je doktor Filip Tierno, direktor Odeljenja za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu u Njujorku.

On dodaje i da nova tek kupljena odeća može da ima na sebi mnogo bakterija. Više od 40 odsto obuće koju nosimo napolje sadrži bakteriju Clostridium difficile koja je izuzetno otporna na antibiotike i može da dovede do dugotrajnih bolesti.

Osim toga, na podu po kome hodamo nalazi se sve i svašta, od životinjskog izmeta, hemikalija, do pljuvačke, truleža i slično. Bakterije na cipelama žive danima, pa čak i mesecima. Neke sadrže i bakteriju ešerihiju koli i klebsiela pneumoniju. Izuvanjem pre ulaska u kuću smanjujete rizik od oboljenja, posebno ako su u kući mala deca koja puze po podu.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Боле

    3. januar 2019 | 16:12

    Основна култура кад идете у госте

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA