Naučnici otkrili da je najveći rizik od srčanog udara za Badnje veče, a jedan sat je najkritičniji

Zbog stresa i anksioznosti, rizik od srčanog udara najveći za Badnje veče

  • 1

Novogodišnji i božićni praznici nisu samo vreme opuštanja i zabave, to je i stresan period kada se povećava opasnost od srčanog udara, pišu britanski mediji pozivajući se na nove studije.

Najnovije istraživanje u Švedskoj je pokazalo da je, zbog stresa i anksioznosti, rizik od srčanog udara najveći za Badnje veče, i da vrhunac dostiže u 22.00 sati.

Naučnici su taj zaključak izveli na osnovu praćenja datuma i satnice 283.014 srčanih udara koji su se dogodili u periodu od 16 godina - od 1998. do 2013. godine - u Švedskoj, objavio je "Independent".

Oni veruju da emocionalni stres i anksioznost povećavaju rizik, posebno među populacijom starijom od 75 godina, kao i dijabetičarima i onima koji imaju neko srčano oboljenje.

Švedski naučnici, koji su svoj rad objavili u Britanskom medicinskom žurnalu, zaključili su da se na Badnje veče rizik od srčanih udara povećava za 37 odsto.

Vreme praznika je rizično po zdravlje, pokazala je švedska studija; Foto: Pixabay.com

Badnji dan je nešto "sigurniji", kada se rizik povećava za 29 odsto.

Rezultati istraživanja švedskih naučnika, pokazuju da novogodišnja noć nije ništa opasnija od drugih dana u godini. Međutim, prvog dana Nove godine, rizik se povećava za 21 odsto.

- Akutni bes, anksioznost, tuga, patnja i stres povećavaju rizik od infarkta miokarda (srčanog udara) - napisali su naučnici.

Kao ilustraciju, naveli su mogućnost da članovi porodice tog dana, posle dužeg vremenskog perioda, posećuju rođake koje zatiču u lošem zdravstvenom stanju, pa stoga odlučuju da ih smeste u bolnicu.

Naučnici su zaključili i da se ponedeljkom rizik od srčanog udara povećava za 10 odsto, kao i da je osam sati ujutru najrizičnije vreme u toku dana, kada se rizik povećava za 60 odsto.

"Stresni ponedeljak" nosi sa sobom i viši krvni pritisak i povećan broj otkucaja srca.

Zaključak je da je na Badnje veče u 22 sata najopasnije vreme kada se rizik više nego udvostručuje u odnosu na ostatak dana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA