≫ 

3 zdravstvena problema zbog kojih možete da oćelavite za samo 3 meseca

Opadanje kose iz ovih razloga nije prirodna pojava, pa je dovoljno svega tri meseca da potpuno oćelavite

  • 0

Poznato je da koža, kosa i nokti reaguju pri svakom oboljenju. Ali je manje poznato da zbog stresa, variranja u kilaži i anemije možete da oćelavite za samo tri meseca.

Opadanje kose je svakodnevnica za većinu ljudi, pa im stvara dodatne probleme kao što je začepljena kada, tepih pun dlaka i slično. Ipak, gubitak kose je sasvim normalan proces i dešava skoro svima. Međutim, važno je znati razloge opadanja kose i kako ih svesti na minimum.

Prosečna osoba dnevno izgubi 80 dlaka. Jedno od istraživanja sprovedeno u Britaniji je pokazalo je da je gubitak kose mnogo češći kod žena nego kod muškaraca i da jedna od tri žene ima preterano velike probleme sa opadanjem kose.

Foto: Pixabay

Gubitak kose može da bude genetičke prirode, pa može da se desi da u određenom periodu života primetite znatnu razliku u volumenu kose. Kosu, takođe, možete izgubiti usled preteranog stresa ili hormonalnog disbalansa, a čest uzrok je i neka bolest.

Osim što hormonski disbalans donosi brojne probleme kao što je pojava akni, povećana telesna težina i slično, on ima veliki uticaj na rast i jačinu kose. Ukoliko hormoni nisu na nivoima na kojima bi trebalo da budu, vaša kosa se mogla znatno da se proredi.

Činjenica da kosa opada od stresa nije mit, a stres uzrokuje i dodatne probleme kao što je perut, bol temena, mastna koža glave. Uzrok je i drugih problema, onih sa probavnim traktom, kao i sa nedostatkom apetita.

Foto: Pixabay.com

Smanjena količina crvenih krvnih zrnaca, takođe, utiče na rast kose, tj. ako ste anemični vrlo je moguće da vaš organizam neće prozvoditi dovoljno materijala za rast zdrave kose. Ukoliko osetite da vam nedostaje energije, probajte da konzumirate više vitamina B12. Nedostatak ovog vitamina često dovodi do gubitka kose i smanjenja gvožđa u krvi.

Kosa može da opada i zbog naglog gojenja ili mršavljenja, kao i kada počnete da starite.

Ako primetite da vam kosa preterano opada više od tri meseca, posetite doktora i posavetujte se o problemu. Probajte da ne paničite i fokusirajte se na pronalazak leka za ono što vam se dešava.

U dijetu ubacite više proteina i ugljenih hidrata i nemojte da se bojite da unosite dodatke ishrani koji će vam pomoći da oporavite svoju kosu.

(Telegraf.rs / klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA