≫ 

30 godina je bio opsednut dečjom leukemijom, a sada misli da je uspeo da pronađe lek

Mel Grejvs je posvetio svoj život pronalaženju leka za leukemiju, jer nije mogao da gledakako deca pate

  • 0

Mel Grejvs ima jedan jedini cilj u životu, a to je da pronađe lek za leukemiju. Evo da li je zaista uspeo u tome.

Profesor Grejvs pokušava da napravi piće slično jogurtu koje bi sprečilo nastanak leukemije kod dece.

Mnogima ova ideja izgleda ekscentrično, jer ni jednu vrstu raka ne možete da pobedite na tako lak način. Međutim, profesor Grejvs ne odustaje, jer misli da je na pravom tragu zahvaljujuću iskustvu koje ima u proučavanju ove gnusne bolesti. Kolege ga svesrdno podržavaju i veruju da će uspeti u svom podvigu.

Profesor Mel Grejvs je tri decenije proučavao leukemiju kod dece na Institutu za istraživanje raka u Londonu. U petak je saopšteno da je dobio nagradu za svoj praktični rad na ovom polju.

- Trideset godina sam opsednut razlozima zbog kojih deca dobijaju leukemiju. Sada po prvi put imam odgovor na to pitanje, a to znači da možemo početi da razmišljamo o tome kako je zaustaviti. Otuda potiče moja ideja o famoznom napitku - izjavio je profesor Grejvs.

Printskrin:Youtube/Gaini Seenu

50-tih godina prošlog veka akutna limfoblastična leukemija se javljala kod jednog od 2.000 dece u Velikoj Britaniji, a danas je ona u 90 odsto slučajeva izlečiva. Problem je što je tretman toksičan, pa se mogu javiti drugi propratni problemi.

U proteklih par decenija se ova bolest povećava za 1 odsto obolelih godišnje.

- Ovo je statistika vezana za razvijeno društvo, ali nemojmo zaboraviti da su brojke daleko tragičnije kad su nerazvijene zemlje u pitanju - kaže profesor Grejvs.

Akutna limfoblastična leukemija je uzrokovana nizom bioloških reakcija. Početni faktor je genska mutacija koja se javlja kod jednog od 20 dece.

- Ta mutacija je uzrokovana nekom vrstom nesreće u materici. Ona nije nasleđena, ali dovodi dete u situaciju da nekada u životu može da oboli od ove bolesti - objašnjava profesor.

Da bi se zaista dobila leukemija mora da dođe i do greške u imunom sistemu.

- Da bi imuni sistem radio ispravno potrebno ga je suočiti sa infekcijom u toku prve godine života. Bez te konfrontacije sa infekcijom sistem ostaje nepripremljen i neće raditi kako bi trebalo - objašnjava Grejvs.

Printskrin: 41 Action News

I ovo pitanje zaštite dece je veliki problem. Roditelji bukvalno gaje dete u sterilnoj sredini i onda kad bi bebe trebalo da stvaraju odbrambeni mehanizam to se ne dešava.

Pored toga sve je manje dojenja novorođenčadi, čime se od majke ne usvaja njen imuni sistem, što je isto jedan od većih problema.

- Ovako izolovana deca kad se suoče sa infekcijama nastaje problem. Njihov imuni sistem ne postoji i zato su česte hronične upale - kaže profesor i dodaje da kako upala napreduje u krv se luče materije citokini, koje su drugi i glavni okidač za pojavu leukemije. To je ta druga mutacija i ona dovodi do  leukemije kod dece koja imaju prvu mutaciju.

- Dakle, bolest mora da ima kombinaciju ovih okidača, a drugi je jaka upala. Ona nastaje od prečistih domova u kojima deca rastu i sklanjajna od svih bolesti. To znači da bolest nema nikakve veza sa dalekovodima i drugim spoljnim faktorima koje emituju bilo kakvu energiju - izričit je profesor.

Ono što je najvažnije novi uvid pruža naučnicima da reaguju i da zaštite male organizma. Grejvsov tim je počeo da proučava crevne bakterije i njihovo ponašanje tokom prve godine razvoja deteta. Ove bakterije pomažu da se na bolji način svari hrana kako bi se stvarala zdrava energija i kako bi imuni sistem bio na zavidnom nivou.

Printskrin: youtube / WTNH

Interesantno je da je u razvijenim zemljama mnogo manji broj dobrih bakerija u crevima ljudi nego u onim zemljama u kojima se ne koriste antibakterijski sapuni, na primer.

- Moramo da nađemo koje su to najvažnije bakterije za pripremu imunog sistema kod dteta i na taj način ćemo ući u trag ovog teškoj bolesti - izjavio je profesor Grejvs.

Ovo ne bi bilo rešejne samo za dečju leukemiju već i za druge vrste raka.

VIDEO: Ovako je izgledala transplantacije rožnjače kod malog Aleksandra starog samo deset dana

(Telegraf.rs / theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA