≫ 

Kada džogirate zimi, ove stvari morate da znate jer mogu da vam sačuvaju zdravlje

Trčanje je zdravo čak i zimi, ali pod ovim uslovima

  • 1

Trčanje u vidu treninga zimi ima svoja pravila koja se razlikuju od onih kada je nešto toplije vreme. Ta pravila džogiranja morate da poznajete inače ćete se prehladiti.

Trčanje u prirodi je veoma zdravo, jer se poboljšava rad kardiovaskularnog sistema i luči se endorfin. Da bi vam ove blagodeti bile dostupne i u toku zimskog perioda, trebalo bi da poštujete neka pravila.

Obucite se pravilno

- Kada se pripremate za džogiranje tokom zime morate da imate određenu garderobu shodno prilici. Najbitnije je da imate nepromoćivu jaknu - kaže ekspert za individualne treninge Luis Damen.

Nepromočiva jakna ne omogućava samo da ostanete suvi ako vas uhvati kiša ili sneg, već stvara izvesnu vrstu izolacije koja održava temperaturu tela.

Damen takođe preporučuje grejače, koji zagrevaju dodatno vaše ruke i noge i omogućavaju mišićima da ostanu zagrejani, čime se izbegavaju povrede.

- Vrlo je važno šta ćete obući do sebe, odnosno do tela. To treba da bude nešto što upija vlagu, jer ćete se sigurno znojiti tokom trčanja, a jako je opasno da ostanete mokri na zimi - dodaje Damen.

Obavezno morate na glavi imati kapu, traku ili zaštitu za uši.

Foto: Pixabay

Proverite vremensku prognozu

Pre nego što izađete da trčite, obavezno proverite vremenske uslove da biste videli ima li opasnosti od pojave vetra. Ove informacije su veoma važne za kvalitetan trening.

- Kada duva bitno je da izaberete smer niz vetar kako bi vam on duvao u leđa - kaže personalni trener Luk Vorington.

Takođe, važno je da budete licem okrenuti saobraćaju ili biciklistima na stazama kako biste ih na vreme videli i mogli da se sklonite i radi svoje i radi njihove bezbednosti.

Dobro se zagrejte

Poznato je da je zagrevanje najvažnije pravilo kada je bilo kakav trening u pitanju. Morate stvoriti dovoljnu elastičnost svog tela i pokrenuti krvotok koji će hraniti vaše mišiće.

- Kada su temperature napolju niske, zagrevanje tela je još važnije jer su mišići po prirodi tada stegnuti. I uopte toplota tela je manja - kaže farmaceut Čemst Klik.

Morate da obezbedite svom organizmu zagrevanje mišića kako bi hrana efikasnije dolazila do njih i kako bi oni bili spremniji za naporno vežbanje.

- Razgibavanjem ćete ubrzati krvotok koji će sprovesti i kiseonik do mišića, pa će oni biti izdržljiviji - objašnjava Klik.

Foto: Pixabay

Kontrolišite svoje disanje

Kada trčite zimi morate da imate informaciju da je tada disanje otežano. Postoji jednostavna taktika uz pomoć koje možete jednostavno da kontrolišete svoje disanje.

- trebalo bi da naučite da dišete kako bi mogli da trčite na duže staze. Postoji sistem od tri udisaja i tri izdisaja koji pomaže da održite ritam, a istovremeno obezbeđuje dovoljno kiseonika vašem telu - Kaže fitnes ekspert Endi Mekgi.

Uzimanjem vazduha na svaki od tri koraka i istim takvim izbacivanjem vazduha  možete i da kontolišete tempo trčanja, odnosno da se ne preforsirate.

Hidrirajte se

Kada radite bilo koje vežbe, bilo da je to napolju, unutra. leti ili zimi, najvažnija stvar je da ostanete hidrirani.

- Naravno da ćete više tečnosti putem znoja gubiti leti, ali to ne znači da se zimi ne znojite dok trčite. Važno je da unosite tečnost kad vežbate i pri ovim vremenskim uslovima da bi vaše telo ne bi došlo u stanje iscrpljenosti - kaže Vorington.

Dakle, ne zaboravite da unosite vodu, čak i kad ne osećate žeđ.

Gazirana voda može biti jako štetna po organizam Foto: Pixabay.com

Trenirajte sa prijateljem

Jako je teško motivisati sebe na džoging tokom jake zime, ali ako pored sebe imate prijatelja, onda utičete jedno na drugo i tako ćete uvek biti spremni.

- Društvo tokom svake vrste treninga definitvno prija. Kada vam padne moral tu je neko da vas podrži i da vam da vetar u leđa. Ukoliko nemate svog prijatelja koji je spreman da džogira sa vama, uvek možete da se učlanite u neki klub i da tamo upoznate ljude koji su voljni da rade na sebi - kaže Damen.

Čuvajte se

Ukoliko izaberete da trčite zimi u ranu zoru ili u večernjim satima, velike su šanse da napolju neće biti toliko vidljivo. To otežava situaciju i vvama, ali i vašoj okolini.

Zbog toga je važno da preduzmete mere kako biste bili vidljivi, a to uključuje posebnu gardegobu sa florescentnim delovima.

- Možete da nosite i prsluk za zaštitu u saobraćaju ili florescentne trake koje se lepe oko ruke ili noge. Postoje i kape koje su vidljive u mraku, pa ih obavezno nabavite, jer ćete tako sačuvati bezbednost - upozorava Damen.

VIDEO: Kako li se ona spremala za svoj skok?

(Telegraf.rs / independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA