≫ 

Božićno verovanje: Badnjak treba spaliti trećeg dana Božića jer njegov pepeo ima lekovita svojstva

Kada Badnjak izgori, ne prestaje Božićna čarolija. Pepeo od ovog prazničnog drveta može da vas čuva tokom cele godine, barem tako tvrde narodna verovanja

  • 0

Mnogi od vas sigurno ni ne znaju da treći dan po Božiću treba spaliti Badnjak, a kamo li da njegov pepeo treba čuvati. Ovaj običaj nije za zanemarivanje jer je pepeo Badnjaka izuzetno lekovit.

Badnjak stoji pred ulaznim vratima, na Badnje veče se unosi u kuću, a na Božićno jutro njegovom grančicom položajnik džara vatru. A šta posle Božića?

Iako danas ima da se kupi na svakom ćošku pred ovaj veliki praznik, mnogi i dalje poštuju tradiciju i odlaze u šumu da iseku svoj badnjak.

Ovaj veseli običaj obavljaju većinom muškarci - na Badnji dan ustaju pre svitanja i odlaze u obližnju šumu, gde seku granu hrasta - badnjak.

Obično se po Badnjak ide u društvu, pa domaćini sa sobom ponesu i malo rakije, kojom nazdrave kada iseku Badnjak i upute se svaki svojoj kući. Badnjak stoji pred ulaznim vratima, na Badnje veče se unosi u kuću, a na Božićno jutro njegovom grančicom položajnik džara vatru.

Foto: ATA Images

Ali, znate li šta treba da uradite sa badnjakom nakon što prođe treći dan Božića?

Badnjak treba zapaliti i ostaviti da izgori u šporetu u kući. Vatra koja se pojavljuje kada se Badnjak spaljuje donosi plodnost i pomaže svim ukućanima, ali je ne treba raspirivati duvanjem, već pustiti da sama plamti.

Takođe, trebalo bi sačuvati malo pepela od badnjaka koji se sagoreo i čuvati u posebnom mestu u kući, pa zato Badnjak treba zapaliti u čistoj peći.

U mnogim mestima veruje se da je pepeo od Badnjaka izuzetno lekovit, pa se pije pomešan sa vodom protiv glavobolje.

(Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA