≫ 

Ovaj test otkriva da li ste psihopata, sadista ili nešto još mračnije

U ljudskoj je prirodi da skrivamo pojedine crte naše ličnosti

  • 3

Psiholozi su u nedavnom istraživanju otkrili da se iza nekih crta ličnosti kriju izvesne unutrašnje sile koje podstiču zle strane ljudske ličnosti kao što su narcisoidnost, psihopatija, egoizam, sadizam, inat i slično i da se to naziva D faktor, ili Tamni faktor ličnosti.

Psiholozi je nazivaju crnom trijadom, kao spoj tri najgore tendencije ljudske prirode: psihopatije, narcizma i makijavelizma. U svemu tome ide se i dalje pa su tu i egoizam, sadizam, inat i slično. Psiholozi iz Danske i Nemačke uspeli su da otkriju sile koje stoje iza mračnih impulsa i da ih krste - D faktor ili Tamni faktor ličnosti. Tome prethodi G faktor koji je imenovao engleski psiholog Čarls Sperman pre više od jednog veka označivši njime Generalni faktor inteligencije.

Koliko je mračna vaša tamna strana ličnosti? Foto: Pixabay.com

Jedan od vođe istraživanja psiholog Ingo Zelter sa Univerziteta Kopenhagen u Danskoj, istakao je da poput koeficijenta inteligencije i ovaj faktor je moguće meriti. Na osnovu izvesnih testova, Zelter i njegove kolege uspeli su da izmere nivo njihovih devet tamnih strana ličnosti: egoizam, makijavelizam, moralno neslaganje, narcizam, psihološko pravo, psihopatija, sadizam, sebičnost i inat.

Kako bi ih ocenili, učesnici su odgovarali na neke izjave sa “slažem se” i “ne slažem se”. Tim je onda objavio ONLINE TEST koji možete da uradite i upoznate se sa vašim tamnim stranama ličnosti. Tako ćete zadovoljiti ličnu znatiželju i bolje upoznati sebe. Znanje o D faktoru neke osobe može da bude od velike koristi kako bi se predvidelo ponašanje neke osobe i bolje je upoznali.

(Telegraf.rs/businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Julija

    12. januar 2019 | 14:26

    U ljudskoj prirodi je i to da upropasti rodjenu decu pogresnim vaspitavanjem. Sve ove osobine se nose iz porodice, ne nasledjem gena, vec naopakim vaspitavanjem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA