Sve o urođenom deformitetu kičmenog stuba, poremećaju od kojeg je preminuo dečak (15) u Tiršovoj

S. A. je imao urođeni deformitet kičme i doktori tvrde da je od toga umro

  • 0

Petnaestogodišnjak iz Niša preminuo je u subotu na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Beogradu pošto je dovezen iz privatne Opšte bolnice "Atlas" koja je saopštila da je  dečak izgubio borbu sa život zbog slabosti organizma koja nastaje kao posledica urođenog deformiteta kičme.

Naime, S.A. (15) je u beogradsku bolnicu "Atlas" primljen 6. januara zbog operacije kičmenog stuba, a operisao ga je doktor M. S. dva dana kasnije. Došlo je do komplikacija posle operacije i on je preminuo je u Tiršovoj u subotu ujutru.

Privatna bolnica tvrdi da je dečak preminuo od opšte slabosti organizma koja se javlja kao posledica urođenog deformiteta kičmenog stuba.

Printskrin: Youtube/PRIČE iz carskog grada

Šta je urođeni deformitet kičmenog stuba?

Ovo oboljenje organizma nastaje još u materici i može da bude posledica povrede ili genetička uslovljenost pogrešno stvorenim vezama u DNK.

Urođeni deformitet kičme se najčešće pretvara u neko od težih oboljenja kičmenog stuba kao što je degenarativna skolioza, sagitalni disbalansi ili sindrom ravnih leđa.

U sva tri slučaja kičma se krivi na nepravilan način i otežava funkcionisanje kičmene moždine, koja tada ne može da stvara dovoljan broj leukocita, što narušava imuni sistem tela. Tada je moguće da se sve bolesti, pa i obična prehlada komplikuju.

Ono što je karakteristično za krivljenje kičme je da otežava cirkulaciju krvi kroz organizam i da potom određeni delovi tela nisu snabdeveni kiseonikom, pa vremenom otkazuju, odnosno atrofiraju.

Pixabay

Degenerativna skolioza

Ova bolest je karakteristična za odrasle i smatra se da je stečena. Međutim, bolest mođe biti i urođena, pogotovo ako je majka doživela neku povredu. Tada bi došlo do neravnomernog vezivanja perifernih kostiju za kičmeni stub i nastala bi skolioza, odnosno krivljenje tela u jednu stranu.

Sagitalni disbalansi

U odnosu na normalni stav tela i postavku kičmenog stuba, kod sagitalnog disbalansa može da dođe do odstupanja bilo kog zglobnog dela tela sa kičmom, na primer ramenog pojasa ili kukova. Tada najčešće dolazi do nepravilnog kretanja ili potpuno onemogućenog kretanja. Dolazi i do zakrčenja normalnog  krvotoka, a to je opasno za funkcionisanje drugih organa.

Ukoliko dođe do krivljenja vrata, krv ne može normalno da dolazi do mozga, te nastaju njegova oštećenja.

Sindrom ravnih leđa

Ovaj sindrom se odnodsi na odsustvo normalnih kičmenih krivina, te kičma teže nosi kompletno telo i javljaju se jaki bolovi.

Ukoliko je ovaj sindrom urođen, može biti povezan sa genetičkim modulacijama DNK veza i tada je najčešće nasleđen od nekoga iz porodice.

(Jelena Bojić Obradović / j.bojic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA