Čokolada je bolja od sirupa za kašalj - tvrde doktori

Mnogo je zanimljivije kada je lečenje bar slatko

  • 1

Naučnici su nam ovoga puta doneli dobru vest. Kašalj je bolje lečiti čololadom nego sirupima namenjenim za tretiranje ovog problema.

Nekoliko lekara je potvrdilo teoriju o tome da čokolada bolje pomaže u otklanjanju problema sa disanjem, kao i problema sa kašljem.

Foto: Profimedia

Alin Moris, doktor za kardiovaskularne i disajne bolesti, objasnio je zašto on veruje u teoriju sa čokoladom.

On kaže kako je sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 163 ljudi koji su osetili znatnu razliku u disanju i smanjenje kašljanja nakon što su konzumirali čokoladu nekoliko dana uzastopno.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy / Zbog srčanih problema u Srbiji godišnje umre 52.000 osoba

Međutim, ovo nije prvi put da se priča o čokoladi kao leku. Naime, pre nekoliko godina su na jednom londonskom univerzitetu otkrili kako kakao ima veći uticaj na lečenje kašlja nego sirupi.

- Postoje dve razloga zbog kojih čokolada može da smanji tegobe u grlu. Prva mogućnost jeste činjenica da čokolada, kao i med, formira sloj zaštite u grlu te se ono tako manje iritira i izaziva manje kašlja. Druga teorija je da čokolada sadrži sastojak koji se zove teobromin, a koji zaustavlja kašalj - kaže Moris.

U zaključku istraživanja se navodi kako čokolada smiruje završetke nerava koji iritiraju grlo i izazivaju kašalj, pa da zato treba da se konzumira kod upala grla ili iziritiranosti.

(Telegraf.rs / klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    13. januar 2019 | 14:57

    Pijte caj od zove ,od cveta zove i nebojte se procice vas za dva tri dana kao da vam nista nije bilo,dobar je za upalu pluca,svih prehlada i zapaljenskih procesa i zalfija za grkljanje,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA