Bol u zadnjici može da bude posledica ozbiljnog zdravstvenog problema

Izraz “boli me zadnjica” nećete više shvatati tako olako

  • 1

Postoji mnogo razloga za bol u zadnjici, a pored upale mišića zbog vežbanja mnogo ozbiljniji razlozi mogu da budu povezani sa nekim ozbiljnijim zdravstvenim problemima.

Bol u zadnjici može da bude oštar, možete osećati grčeve, čak i onaj bol sličan posekotini. Kakav god da je, jedno je sigurno - želite da što pre prođe. Ovo su samo neki od razloga zašto se javlja bol u zadnjici i kako da ga zaustavite.

Imate menstruaciju

Menstrualni bolovi mogu da uzrokuju i bol u zadnjici. Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Ciklus može da utiče na vašu stolicu. Komponente slične hormonima koje se nazivaju prostaglandini čine da se materica kontrahuje i uzrokuju grčeve koji mogu da utiču na češće idete u toalet. Možete imati problema sa dijarejom, mekšom stolicom i češćim nagonom za pražnjenje. Oštri bolovi mogu da pogađaju i donji deo leđa i da se bol prenosi sve do zadnjice.

Imate hemoroide

Hemoroidi su otečeni krvni sudovi koji se nalaze u predelu analnog otvora i rektuma. Trudnice su im izuzetno podložne, kao i ljudi koji predugo sede ili stoje, kao i oni koji pate od zatvora. Postoje dve vrste hemoroida: unutrašnji i spoljašnji. Svrab ili bol oko anusa, zajedno sa otokom, mogu da bud usignal da imate spoljašnje hemoroide, dok unutrašnji izazivaju rektalni bol koji je praćen krvarenjem. Obično se povlače sami od sebe, a ako ne prolaze nakon nedelju dana i izazivaju veliki bol javite se vašem lekaru.

Imate endometriozu

Oko 11 odsto žena imaju endometriozu, problem kada tkivo koje treba da nastaje u materici nastaje van nje. Ovo tkivo se najčešće javlja oko falopianovih tuba, jajnika i drugih površina oko materice. Ukoliko se endometriozno tkivo proširi po unutrašnjosti stomaka možete osećati neizdrživ bol. Ne postoji siguran lek za endometriozu, a lečenje obuhvata lekove ili operaciju ili oba.

Imate genitalni herpes

Herpes može da bude u vidu groznice na usnama i onih na reproduktivnim organima. Foto: NL.Wikipedia/Bernard bill5

Postoje dve vrste virusa herpesa: herpes simplex virus-1 ili HSV-1 i herpes simplex virus-2 ili HSV-2.HSV-1 izaziva groznicu i najčešći je oblik herpesa dok je HSV-2 poznat kao genitalni herpes i nij etoliko uobičajen. Kasnije izaziva bolne groznice i plikove ispunjene tečnošću u blizini analnog otvora i genitalija. Ukoliko primetite ove groznice u intimnim predelima tela testirajte se na polno prenosive bolesti i kontaktirajte seksualne partnere sa kojima ste bili. Doktor može da vam prepiše lekove i da ublaži simptome bolesti.

Imate analnu fisuru ili anorektalni absces

Analna fisura je poderotina na analnom otvoru koja se javlja kada imate veoma tvrdu ili mekanu stolicu i izaziva iritaciju. Dolazi do oštećenja mišića koji koristimo kako bismo kontrolisali rad creva, a usled oštećenja dolazi do krvarenja. Anorektalni absces javlja se kada su analne žlezde unutar anusa blokirane. Obavezno se javite lekaru.

Imate išijas

Išijatični nerv je tanak kao prst i spušta se niz leđa, kroz zadnjicu do stopala. Kada se nerv priklješti javlja se bol ponekad i u zadnjici. Utrnulost, golicanje i osećaj bola su simptomi išijasa, a ukoliko sumnjate da imate išijas javite se obavezno vašem lekaru.

Imate sindrom piriformisa

Može da bude često pomešan sa išijasom jer su simptomi veoma slični. U pitanju je neuromišićni poremećaj i izaziva bol u kuku i zadnjici. Reč je o grčevima i spazmu mišića piriformisa. Kada pomerate kuk javlja se bol sličan onome kod išijasa u donjem delu leđa. Fizikalna terapija, vežbanje i istezanje mogu da pomognu kod ublažavanja bola.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA